Cabin en tent als wachtruimte ernaast op het spoedplein van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.
Volledig scherm
Cabin en tent als wachtruimte ernaast op het spoedplein van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. © CWZ

Topdrukte bij ziekenhuis CWZ Nijmegen: ‘steeds de volgende stap voor zijn’

NIJMEGEN - In het Nijmeegse ziekenhuis CWZ is het topdrukte. Vrijdagavond zijn 14 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het totale aantal is nu 58, waarvan 6 mensen op de intensive care (IC). De afgelopen dagen zijn er al veel patiënten uit Brabant in CWZ opgenomen, vooral uit ziekenhuis Bernhoven en de regio Boxmeer. 

Het ziekenhuis bereidt zich voor op grote aantallen coronapatiënten. ,,Dat doen we door de zorg zo in te richten dat we de volgende stap voorbereid hebben voordat deze ons overkomt’’, zegt manager bedrijfsvoering Antoine Michielsen. 

Er is een grote interne herinrichting geweest zodat het CWZ deze grote toestroom van coronapatiënten opvangen.

Monique Royen is lid van het crisisteam: ,,Drie afdelingen, waaronder de acute opname afdeling zijn volledig ingericht voor coronapatiënten, een vierde afdeling staat stand-by. We hebben artsen en verpleegkundigen die normaal gesproken niet werken met deze categorie patiënten geschoold in de zorg voor coronapatiënten.

Ook afdelingen met specifieke deskundigheid zoals de dialyse of de kraamafdeling weten wat zij moeten doen als zij met coronapatiënten te maken krijgen. De flexibiliteit en bereidwilligheid onder artsen en medewerkers is enorm.”

Samenwerking

Een van de tenten bij het CWZ in Nijmegen.
Volledig scherm
Een van de tenten bij het CWZ in Nijmegen. © DG

Ook is er veel samenwerking met andere ziekenhuizen en zorginstellingen. ,,Vandaag gaan de eerste coronapatiënten die al zijn opgeknapt maar nog niet naar huis kunnen naar de Sint Maartenskliniek.

Ook met thuiszorg en verpleeghuizen zijn we continu in overleg over zorg voor mensen ná de ziekenhuisopname’’, aldus Royen.

Spoedeisende hulp

Intussen gaat ook de gewone zorg voor spoed- en semi-spoedpatiënten gewoon door. Op de spoedeisende hulp is de opvang van mensen met en zonder verdenking op het coronavirus sinds vrijdagmiddag gescheiden.

Patiënten die voor spoedeisende hulp komen, moeten zich eerst melden bij de portacabin met de rode deur vóór de ingang van het spoedplein. Naast de portacabin staat een tent, waar mensen bij slecht weer kunnen wachten.

Dit wordt met een groot bord heel duidelijk aangegeven. In de portacabin wordt met vragen bepaald of iemand een verdenking op corona-besmetting heeft of niet.

Onderzoek

Naast de directe opvang van grote aantallen coronapatiënten, vindt in CWZ ook onderzoek plaats naar de kenmerken, behandeling en preventie van het coronavirus. Er lopen twee studies: de BCG waar in CWZ arts-microbioloog en hoogleraar Andreas Voss van Radboudumc in het CWZ onderzoekt of een TBC-vaccin ook kan beschermen tegen het coronavirus.

In een studie naar de biomarkers van het coronavirus onderzoekt internist Ton Dofferhoff biologische indicatoren van patiënten die besmet zijn met het virus. De onderzoeksteams doen er alles aan om te ontdekken hoe we het virus kunnen bestrijden.