Lars Westra sprak woensdagavond in de Nijmeegse gemeenteraad
Volledig scherm
Lars Westra sprak woensdagavond in de Nijmeegse gemeenteraad © DG

Twaalfjarige Lars spreekt raad toe over klimaat: ‘tijd voor actie’

NIJMEGEN - Zweden heeft Greta Thunberg, Nijmegen Lars Westra. Beiden zijn jong, activistisch en maken zich grote zorgen op het klimaat.

Quote

Volwasse­nen denken vaak in beperkin­gen, kinderen denken in mogelijkhe­den.

Lars Westra

Waar Thunberg onlangs het Europees Parlement toesprak, wees de pas 12-jarige Westra woensdagavond de Nijmeegse gemeenteraad op de opwarming van het klimaat, de bijhorende risico’s : ,,Het is tijd om maatregelen te nemen, in actie te komen. Meer groen, minder stenen. Meer zonnepanelen, minder gas.

Volwassenen denken vaak in  beperkingen, kinderen denken in mogelijkheden. Het is daarom belangrijk dat volwassenen eens wat vaker luisteren naar kinderen. Het gaat over ónze toekomst.” 

Raadsleden reageren verdeeld

De raadsleden reageerden veelal positief op het betoog van de jonge Nijmegenaar. ,,Mooi om te zien dat iemand van twaalf al zo betrokken is bij de politiek”, zei Lusanne Bouwmans, raadslid van D66.

Hans van Deurzen van 50PLUS opperde een rol van jong, politiek adviseur voor Lars: ,,Zij houden ons scherp en hebben soms andere, interessante invalshoeken. Lars zou zo’n rol uitstekend kunnen vervullen.”

Toch klonk ook een kritisch geluid. Stadspartij DNF-raadslid Jean-Paul Broeren wees erop dat de vader van de jonge activist werkzaam is als adviseur in de duurzaamheidssector. ,,Je bent toch geen creatieve spreekbuis van je vader?”, vroeg hij aan de inspreker. Ook de suggestie dat alle jongeren moeten kunnen studeren, nuanceerde Broeren: ,,We hebben als samenleving juist ook behoefte aan jongens en meisjes die hun handen vuil willen maken, dat zijn de beroepen waar we moeilijk mensen voor kunnen vinden.”

Broeren vond niet dat hij Lars te hard aanpakte, zo zei hij achteraf: ,,Als je als een volwassene praat, mag je van mij ook verwachten dat ik volwassen vragen stel.”  

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement