Uit met Anne: geesten, keramiek en een eng sprookje

Bijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Het Besiendershuis.
Volledig scherm
Het Besiendershuis. © Bert Beelen

Geesten in het Besiendershuis

Theatercollectief Een Schone Dood heet niet voor niets zo. De makers zijn gefascineerd door griezelige en duistere thema’s en het genre dat in de negentiende eeuw te boek stond als horrortheater. In de voorstelling Occult, gespeeld in het eeuwenoude Besiendershuis, wordt de kijker meegenomen naar een seance. Medium Jane McFinney toont haar talenten. 

Een arts en een psychiater proberen via deze helderziende contact te leggen met de overleden vader van een van hun patiënten. De wetenschappers hebben een verborgen agenda: ze willen het medium ontmaskeren. Het publiek wacht een bizarre plotwending, beloven de theatermakers.

Vrijdag 20.30 in in het Besiendershuis (ook op 27 en 28 september en 5, 17, 18 en 19 oktober).

Keramisto gaat niet alleen over potten en servies, ook keramiek als kunst komt aan bod.
Volledig scherm
Keramisto gaat niet alleen over potten en servies, ook keramiek als kunst komt aan bod. © archieffoto: Erik van 't Hullenaar

Kunst en potten bij de Mookerplas

Milsbeek noemt zichzelf keramiekdorp. Omdat er eeuwenlang pottenbakkers actief zijn, dat begon al in de Romeinse tijd. Die naam en traditie wordt zorgvuldig gekoesterd en het jaarlijkse hoogtepunt is het festival Keramisto. 

De beste keramisten uit Europa tonen er hun nieuwste werk: kunst, design, beelden en servies. Bezoekers kunnen keramiek bekijken en kopen. Er zijn demonstraties en presentaties die de nieuwste technieken en trends laten zien. Ook kun je zelf wat doen. Voor de kleintjes is er een kleikraam en groteren kunnen met een draaischijf aan de slag om een pot te draaien. Het festival is aan de groene oevers van de Mookerplas.

Zaterdag en zondag vanaf  10.00 uur aan de Pastoorsdijk in Middelaar.

Jeugdtheater Kwatta speelt 'Zoek'.
Volledig scherm
Jeugdtheater Kwatta speelt 'Zoek'. © PR

Thuis bij Kwatta

‘Er was eens heel kort geleden...'. Dit is de ondertitel van Zoek van jeugdtheatergroep Kwatta. Een Nijmeegs gezelschap dat internationaal bekend is. Deze sprookjesachtige voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar want het is best spannend. 

Het gaat over een meisje dat niet goed kan slapen omdat ze het ijskoud heeft. Op een nacht scheurt de muur van haar slaapkamer open en komt ze in een droomwereld terecht waar ze een gevaarlijke overtocht met het IJsveer moet maken. Kwatta prijst Zoek aan als een spannende, muzikale voorstelling over verlies, vol rondslingerende wijsheden en bijzondere figuren. Te zien in theater Het Badhuis aan de Daalseweg, het thuishonk van Kwatta.

Zaterdag om 19.00 uur en zondag om 14:30 uur.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement