Uit met Anne: Levensecht, vlucht in fantasie en film met orkest

UitgaanstipsBijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans.

Levende verhalen

Volledig scherm
Bijzondere ontmoetingen en persoonlijke verhalen in Human Library. © Beeld Werkt

Door een boek te lezen, kruip je een beetje in het hoofd van een ander. Je ervaart waar mensen zoal tegenaan lopen en hoe zij daarmee omgaan: verliefdheid, verraad, uitsluiting, verlies. 

Bij de Human Library krijg je de kans om rechtstreeks van iemand te horen hoe het is om die persoon te zijn. Mensen met een bijzonder verhaal zitten klaar om vragen te beantwoorden. Denk aan een gehandicapte transgender, iemand met niet-aangeboren hersenletsel of een vrouw die ongewenst kinderloos is.

De mensen die meedoen aan Human Library zijn bereid een open gesprek met de bezoekers aan te gaan. Een uitgelezen kans voor een bijzondere ontmoeting.

Zaterdag 13.00 uur, bibliotheek De Mariënburg

Fantasie of de waarheid?

De jonge Ko heeft een ongebreidelde fantasie. Hij maakt overal een verhaal van en zijn vader gaat er maar al te graag in mee. Ze spelen wervelende toneelstukjes vol grappige types en scherpe vragen. Ze springen uit een vliegtuig, bestellen drie baby’s en beroven een bank.

Ook van de afwezigheid van de moeder wordt een verhaal gemaakt: ‘Vertrappeld door een kudde olifanten'. Maar zodra Ko eindelijk wel eens wil weten wat er echt met mama is gebeurd duikt de vader weg. Hij kan het niet vertellen omdat hij zijn zoon wil beschermen.

Twee topacteurs, Minne Koole en Tijn Docter, spelen het verhaal over dit dilemma met verve. De jonge regisseur Belle van Heerikhuizen kreeg al veel complimenten voor deze jeugdvoorstelling De wereld & Ko

Zondag 15.00 uur, de Lindenberg

Love Actually met orkest

Elk jaar rond Kerstmis is Love Actually op de televisiezenders te zien. De Britse komedie vol romantische verhaallijnen blijft populair. Met Hugh Grant als de stuntelende premier op vrijersvoeten, Colin Firth als de bedrogen schrijver die een nieuwe liefde vindt, Bill Nighy als verlopen rockzanger die met een kersthit probeert te scoren.

Ook andere Britse acteerkanonnen als Emma Thompson, Keira Knightley, Alan Rickman, Martin Freeman en Liam Neeson spelen mooie rollen. 

Nu is er Love Actually in Concert. Na veel succes in Engeland is deze bijzondere uitvoering ook in Nederland te zien. Daarbij zie je de film op een groot scherm terwijl een symfonieorkest de muziek speelt. In Nederland is dat het Noordpool Orkest, een jong gezelschap uit Noord Nederland.

Zondag 20.15 uur, de Vereeniging