Volledig scherm
PREMIUM
Maartje Bijl, hier nog voor de operatie die deze week plaatsvond in het Nijmeegse Radboudumc. © Jan de Groen

Uniek: twee nieuwe handen voor Maartje (46) dankzij dubbele handtransplantatie

Maartje Bijl (46) uit Rotterdam zal mogelijk snel weer met mes en vork kunnen eten. Deze week heeft zij als eerste in Nederland een dubbele handtransplantatie ondergaan. De operatie werd verricht door een gespecialiseerd chirurgenteam van het Radboudumc in Nijmegen.

De Rotterdamse stond ruim een jaar op de donorwachtlijst. Ze kon elk moment gebeld worden voor de ingenieuze ingreep. Een bacterie veroorzaakte in 2014 bij haar een bloedvergiftiging.

Daardoor stierven handen af, waardoor ze letterlijk ‘onthand’ raakte. Sindsdien was het veel moeilijker voor de voormalig kapster om alledaagse handelingen te verrichten.  

Quote

Een boordknoop­je dichtmaken zal altijd lastig blijven. Maar stofzuigen hoeft straks geen probleem meer te zijn

Steven Hovius
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen
    PREMIUM
    Bij de politierechter

    Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaat­ste kans’ om dwang te bedwingen

    Meneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.