Volledig scherm
Vogelvlucht gezicht van Nijmegen, geschilderd in 1668 door Hendrik Feltman. © Museum het Valkhof

Universiteit geeft colleges over Gelderse steden in Museum Het Valkhof

NIJMEGEN - ‘Gelderse Steden’ is het thema van een collegereeks die derdejaars studenten van de Radboud Universiteit gaan volgen in Museum Het Valkhof. Ook andere geïnteresseerden mogen aanschuiven, er zijn tachtig plaatsen per college.

Museum en universiteit trekken vaker samen op, dat is vorig jaar afgesproken. Deze hoorcolleges vloeien voort uit die samenwerking.  ,,Zo komen studenten in het museum en onze colleges bij de museumbezoekers”, zegt hoogleraar Johan Oosterman. ,,De meerwaarde is dat je als docent een breder publiek bereikt en daarmee aan de studenten laat zien dat de kennis die zij meekrijgen voor veel meer mensen interessant is.”

Quote

Zo komen studenten in het museum en onze colleges bij de museumbe­zoe­kers

‘Middeleeuws vernuft’

Er hebben zich veertien studenten aangemeld, volgens Oosterman een normaal aantal voor zo’n specifieke cursus. Zij krijgen naast de hoorcolleges ook werkcolleges op de universiteit. Het museum heeft tegelijkertijd de tentoonstelling ‘Middeleeuws Vernuft’. Die gaat over het dagelijks leven in de middeleeuwen wat een mooie aanvulling is op de collegereeks.

Volgens een woordvoerster van Museum Het Valkhof zijn voor het eerste college al behoorlijk wat aanmeldingen. Zij vermoedt dat bezoekers dan bekijken of het bevalt voordat ze zich inschrijven voor de overige lezingen.

Steden lopen voorop

In zeven hoorcolleges gaan de docenten in op wat een stad tot stad maakt. Steden spelen een fundamentele rol bij het ontstaan en verspreiden van nieuwe opvattingen en sociale verhoudingen. 

In de middeleeuwen vonden in het hertogdom Gelre juist in de steden interessante ontwikkelingen plaats. Ze liepen voorop met economische en intellectuele vernieuwingen. Bovendien zijn over Zutphen, Doesburg, Geldern, Roermond, Arnhem, Nijmegen en Harderwijk veel bronnen beschikbaar. 

De lezingen zijn telkens op donderdag van 15.30 tot 17.00 uur, de eerste is op 6 februari. Bezoekers kunnen per college aanschuiven als ze  een museumkaartje hebben Zie museumhetvalkhof.nl

Volledig scherm
Gezicht op de Valkhofburcht uit 1641 van Jan van Goyen. © Museum Het Valkhof