Universiteit vijf keer doelwit DDoS aanval: tentamen afgelast

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit is de afgelopen twee weken vijf keer het doelwit geweest van een cyberaanval. Het gaat om een zogeheten DDoS-aanval. Een keer kon daardoor zelfs een tentamen niet doorgaan. De laatste aanval in de reeks was vrijdagochtend: toen lag het netwerk bijna een uur plat

,,Bijzonder spijtig,” zo noemt de universiteit het voor de studenten dat hun tentamen niet kon doorgaan.  Door de cyberaanval was het op 29 november niet mogelijk de digitale toets van de studie Informatica af te nemen. ,,We zoeken nu naar een ander geschikt moment om het tentamen plaats te laten vinden,” aldus de universiteit.

Aangifte

Volledig scherm
De Erasmustoren op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Rein Wieringa

De eerste aanval vond plaats op woensdag 27 november, daarna gebeurde het nog vier keer. Bij alle aanvallen was het netwerk circa een uur lang slecht bereikbaar voor medewerkers studenten. ,,We analyseren op dit moment de aanvallen. Ook verwachten we aangifte gaan doen bij de politie van deze incidenten,” aldus een woordvoerder van de universiteit. ,,We doen onderzoek uit welke hoek de aanvallen komen.”

De Radboud Universiteit sluit de komende tijd meerdere aanvallen niet uit. ,,Studenten en medewerkers moeten in de komende periode rekening houden met tijdelijke verstoringen van de informatievoorziening op de campus,” aldus de universiteit. ,,We zijn op dit moment druk aan het werk aan een structurele oplossing. Dit gaat echter stap voor stap. Ook staat een team paraat om eventuele problemen op te lossen.”

Bij een DDoS aanval wordt geprobeerd een server ‘onderuit’ te halen. Dit gebeurt vaak door met veel computers tegelijk verbinding te maken met de server met als doel deze te overbelasten.

  1. ‘Schooldreiger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’
    VIDEO en UPDATE

    ‘Schoold­rei­ger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’

    NIJMEGEN - Het Technovium-gebouw aan de Heijendaalseweg in Nijmegen is deze donderdagmiddag ontruimd nadat een man met een wapen in de hand binnen stond. De politie laat weten dat inmiddels het gevaar is geweken en een 25-jarige Nijmegenaar is aangehouden. Kennelijk was de student bezig met de opname van een video die moest lijken op het computerspel Grand Theft Auto.