Volledig scherm
Zakelijk leider Rosalie Thomassen in Het Van Lymborchhuis aan de Burchtstraat, dat over twee weken opent. © Flip Franssen

Van Lymborchhuis: een nieuwe historische attractie in Nijmegen

NIJMEGEN - Op de plek waar de gebroeders Van Lymborch in de middeleeuwen hebben geschilderd, komt het Van Lymborchhuis. Het wordt een historische trekpleister, deels gratis toegankelijk. 

Het Van Lymborchhuis aan de Burchtstraat 63, naast C&A, opent op 25 augustus met een feestelijke Van Lymborchdag. Op dit moment wordt het huis ingericht met uitvergrote weergaven van de beroemde afbeeldingen van de Nijmeegse broers.

Op deze plek had Johan Maelwael zijn atelier. De schilder was de oom en tevens leermeester van de Gebroeders van Lymborch. De middeleeuwse kelders van het huis zijn nog steeds intact. 

Het voorste deel van de voormalige winkel is voor iedereen toegankelijk. Daar ziet de bezoeker de uitvergrote schilderijen en er worden middeleeuwse kostuums tentoongesteld. Het is tevens een winkel waar boeken en merchandise te koop is, zoals cadeau-artikelen met afbeeldingen van de Van Lymborchs.

Middeleeuwse kelders

Wie meer wil zien, moet 4 euro betalen. Daarvoor krijg je een film, de rest van de expositie met onder meer een vitrine die is ingericht door Museum Het Valkhof en een rondleiding met een gids die het verhaal over de broers vertelt. Hierbij hoort een bezoek aan de middeleeuwse kelder met de oorspronkelijke gewelven. Het is een programma van ongeveer drie kwartier.

,,De kelder is werk in uitvoering”, zegt Rosalie Thomassen, zakelijk leider van de Stichting Maelwael Van Lymborch. ,,De ruimte moet nog worden gerestaureerd. Die biedt wel veel mogelijkheden want we hebben verbinding met naastgelegen middeleeuwse kelders die we in de toekomst ook willen gebruiken.”

Wereldberoemd

Het huis is een permanente herinnering aan de drie jonge schilders uit Nijmegen die furore maakten aan het Franse hof. Hun werken zijn wereldberoemd vanwege de artistieke kwaliteit en omdat ze zo veel laten zien van het dagelijks leven in de middeleeuwen. 

Met exposities, lezingen, concerten en stadswandelingen met gids wil het Van Lymborchhuis de wereld van de Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael en Van Lymborch laten zien. Het huis is onderdeel van het het Valkhofkwartier. Onder die naam streeft de gemeente Nijmegen naar een concentratie van historische locaties en cultuurinstellingen.

Opening gevierd

De opening wordt op 25 augustus gevierd met een Gebroeders Van Lymborchdag vol middeleeuwse muziek, markt, kinderspelen en personages in middeleeuwse kleding. Dit evenement vervangt het jaarlijkse grootschalige tweedaagse Gebroeders Van Lymborchfestival. Het festival wordt nog eens per drie jaar gehouden. De stichting heeft deze koerswijziging onder meer ingezet om het Van Lymborchhuis te kunnen opzetten.

Volledig scherm
Drie panelen met uitvergrotingen van werk van de Gebroeders Van Lymborch. © Flip Franssen
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement