Bewoner Bart Drost voert ludieke actie voor een smallere Graafseweg.
Volledig scherm
Bewoner Bart Drost voert ludieke actie voor een smallere Graafseweg. © Foto: Bert Beelen

Veel kritiek op PvdA vanwege plotse steun versmalling Graafseweg

NIJMEGEN - ,,Kom bij zinnen.” ,,Het is allemaal zo krom als wat.” ,,Onzalig plan.” ,,Slecht voor de binnenstad.” De fractie van de PvdA was woensdagavond de kop van Jut in het debat over de voorgestelde versmalling van de Graafseweg van vier naar twee banen tussen Rozenstraat en Wolfskuilseweg. 

In aanloop naar het debat is de  PvdA van mening veranderd en is nu voor een tweebaans variant met een busbaan stadinwaarts. Daarmee is er nu een raadsmeerderheid voor een smallere Graafseweg

,,Dat de PvdA plotseling een draai maakt van 180 graden verbaast me hogelijk”, zei SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. ,,Ik vraag de PvdA om weer 180 graden terug te draaien want dan staan ze weer recht. Kom bij zinnen. Waardoor we niet allemaal files krijgen.”

Bang voor meer files

Tegenstanders van de versmalling zijn ervan overtuigd dat het er meer files ontstaan, met name in de spits, dat het drukker gaat worden op wegen als Groenestraat, Marialaan, Muntweg en Wolfskuilseweg, dat de bus vanuit Dukenburg en Lindenholt vertraging zal oplopen. Het is volgens hen ook niet logisch om ervan uit te gaan dat de hoeveelheid verkeer hetzelfde blijft, terwijl de stad juist groeit.  

PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman legde uit dat hij van mening is veranderd sinds de diverse varianten voor een nieuwe inrichting van de Graafseweg verder zijn uitgewerkt.

,,We hebben nu voorkeur voor versmalling naar tweebaans met een busbaan stadinwaarts. We willen dat die variant nu verder wordt uitgewerkt. Dat is goed voor de leefbaarheid, veiligheid en het openbaar vervoer.”

Minder plek voor groen door busbaan

Wethouder Harriët Tiemens, gesteund door fracties van GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren, hadden eigenlijk een voorkeur voor een tweebaans variant zonder busbaan maar met meer groen. Om een meerderheid voor een smallere Graafseweg te creëren, kiezen zij nog toch voor dezelfde variant als de PvdA.

,,Het groen wordt dan minder uitbundig”, erkende de wethouder, ,,maar we kunnen wel enige bomen plaatsen. Dat gaat dan wel ten koste van enkele parkeerplaatsen. We zullen dat met aanwonenden bespreken.”

De discussie wordt woensdag 10 juni nog eens overgedaan tijdens de plenaire raadsvergadering. Onder meer SP en VVD zullen dan een motie indienen om toch een vierbaans variant, of eigenlijk 2x2, te laten onderzoeken.