Volledig scherm
In een bedrijfsverzamelgebouw aan de Kerkenbos in Nijmegen werden in verschillende kantoor ruimtes vaten met chemicaliën gevonden. © Fernando Bot/ Persbureau Heitink

Verdachten drugslaboratorium Kerkenbos voorlopig vrij

TIEL / NIJMEGEN - Twee mannen uit Tiel (28) en Nijmegen (56) die verdacht worden van betrokkenheid bij het grote drugslaboratorium aan de Kerkenbos in Nijmegen, komen woensdag vrij.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald, tijdens een zitting, waarin de officier van justitie de tenlastelegging nog eens aanscherpte.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van lidmaatschap van een amfetaminebende tussen september 2017 en januari 2019. Het kantoorpand van de bende aan de Kerkenbos dat in januari werd ontmanteld, stond van de begane grond tot en met de tweede etage vol met jerrycans, speciekuipen en vaten, nog vol of vervuild met chemicaliën en daarnaast honderden kilo’s grondstoffen. Het gaat ook om tientallen vaten tot 200 en 600 liter.

De politie stuitte bij toeval op de situatie in de Kerkenbos in een onderzoek naar xtc-productie door de Tielenaar. In dat onderzoek betrapte een observatieteam de Tielenaar en de Nijmegenaar toen zij in Tiel een kleine 200 liter grondstoffen, ketels en andere benodigdheden overhevelden van een Caddy in een Seat en daarmee naar het kantoorpand aan de Kerkenbos reden, dat volgens het OM door de 56-jarige was geregeld.

‘Afval in Ressen ook van bende’

De vondst van een groot vat met 600 liter chemisch afval aan de stationsstraat in Ressen in augustus 2018 wordt door het OM ook aan de bende toegeschreven. Volgens de aanklacht heeft de 56-jarige man dat daar gedumpt.

De advocaten vroegen de rechtbank om de verdachten op vrije voeten te stellen in afwachting van de strafzaak. Een inhoudelijke behandeling laat namelijk nog erg lang op zich wachten. Op 8 oktober gaat de zaak verder met een tussentijdse zitting.

De rechtbank drukte de verdachten op het hart dat een voorlopige vrijlating geen voorbode hoeft te zijn van een uitspraak in de zaak.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement