Volledig scherm
© ANP

Verenigingen verliezen deel inkomsten oud papier

NIJMEGEN - Nijmeegse verenigingen die oud papier en karton inzamelen, moeten er rekening mee houden dat de komende jaren een flink deel van hun inkomsten omlaag gaan. Er zijn veel te weinig professionele chauffeurs beschikbaar die in de avonduren en op zaterdagen in de papierwagens kunnen rijden om dan de vrijwilligers van de clubs bij te staan. 

Het beperkte aantal chauffeurs moet over zes regiogemeenten verdeeld worden.

Reinigingsbedrijf  DAR heeft voor 2020 een nieuw inzamelrooster gemaakt waarbij de meeste ritten op werkdagen overdag worden gedaan waarbij eigen medewerkers kranten en tijdschriften ophalen. Van de 143 stadse routes die begin vorig jaar nog door de verenigingen werden gedaan, zijn er vanaf januari nog maar 66 over. 

De gemeente Nijmegen en de DAR hebben de resterende routes zo eerlijk mogelijk proberen te verdelen.

Clubkas spekken

Er zijn in de stad 43 verenigingen actief bij het inzamelen van oud papier. Sommige clubs doen het al vele jaren om de eigen kas te spekken. Al die 43 clubs krijgen in ieder geval één inzamelroute.  De 23 overige routes zijn verdeeld naar rato, met als uitgangspunt het aantal routes dat de verenigingen eerder hadden. 

De inkomsten voor alle verenigingen zullen teruglopen, erkent de gemeente. In 2020 wordt de helft van het verschil nog wel aangevuld, vanaf 2021 zullen de clubs hun verlies moeten nemen of andere inkomstenbronnen zien aan te boren.

Rijtijdenwet

De problemen zijn ontstaan onder meer door de rijtijdenwet, waardoor DAR-chauffeurs niet meer zo gemakkelijk in de avonduren en  op zaterdagen ingezet konden worden. Het bedrijf SUEZ, dat in twee van de zes gemeenten de papierritten verzorgde namens de DAR, stopte in januari ook nog eens met de inzameling. Daardoor werd de situatie nog meer precair. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeerplekken bezet’
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeer­plek­ken bezet’

    NIJMEGEN - ‘Lul’, ‘aso’ en ‘ga weg’. Het lijkt een duidelijke boodschap aan de eigenaren van de oldtimers die maandagavond werden besmeurd in Nijmegen. De bolides staan vaak langdurig geparkeerd in de garage de Kazerne aan de Molenveldlaan, zegt Dirko Wijers, die in de buurt werkt. ,,Vrijwel het hele jaar zelfs. Je huurt hier met het idee dat je ook kan parkeren.” Niet dat Wijers enig begrip heeft voor de actie. ,,Het lijkt me een wanhoopsdaad.”