Volledig scherm
PREMIUM
De Vierdaagsefeesten vorig jaar. © Paul Rapp

Vier de feesten, zegt Rob Jaspers: ‘Als het slecht gaat met de gemeente, gaat het nog niet slecht met de stad’

column 't pleinNijmegen straalt. De Vierdaagseweek komt eraan. Zeven dagen gaan we los. Het grootste evenement van Nederland. En daar zijn die Nijmegenaren trots op. Terecht.

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

In het stadhuis heerst intussen een sombere stemming. Medio juni bleek dat de gemeente afstevent op een tekort van zo’n 20 miljoen euro. Voorbij is het feestjaar van de coalitie van GroenLinks, D66 en SP. Nijmegen moet hard bezuinigingen, heilige huisjes zullen omver worden geblazen. De hele zomer moeten ambtenaren de begroting doorspitten op zoek naar geld. Veel projecten en subsidies zullen worden heroverwogen.

Nu is het tekort niet te wijten aan het stadsbestuur. Nijmegen krijgt gewoon plots minder geld uit Den Haag. Gelukkig heeft Nijmegen een stevige reservepot, maar voor de lange termijn is die pot niet voldoende gevuld.

Voor de politici is dit wennen. Schrappen in plaats van meer geld uitgeven aan leuke dingen. Maar ach, het is niet voor het eerst dat Nijmegen dit overkomt. In het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw dreigde Nijmegen zelfs een artikel 12-gemeente te worden. Er zat zo weinig geld in de kas, dat de gemeente onder toezicht van het Rijk leek te komen. Nijmegen redde het uiteindelijk op eigen kracht met vele pijnlijke ingrepen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement