Vierdaagse trekt lopers uit 74 verschillende landen, recordloper Van der Lans doet niet meer mee
NIJMEGEN - Aan de Nijmeegse Vierdaagse, die op 19 juli begint, gaan dit jaar lopers uit 74 verschillende landen meedoen. Onder de ruim 42.000 mensen die zijn ingeschreven zijn zo’n 6400 militairen uit 34 verschillende landen.
Recordloper Bert van der Lans (90 jaar) heeft zich wel ingeschreven, maar gaat niet meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse die 19 juli begint. Hij houdt het na 71 keer de mars te hebben uitgelopen voor gezien.
,,Ze mogen mijn inschrijving zien als een donatie, maar ik ga niet lopen. Ik heb een lichte vorm van Parkinson en kom lastig op gang. Ik heb nog wel een oefenrondje gewandeld, maar dat viel me zwaar.” Van der Lans zegt ook de komende jaren niet van start te gaan.
Plekje op de eretribune
De laatste keer dat hij meeliep, in 2019, viel hij na de eerste dag uit. Niet door het wandelen, maar omdat hij onderweg naar huis van zijn fiets viel. Hij brak een sleutelbeen.
Dit jaar is hij wel bij de Vierdaagse aanwezig. ,,Ik heb een uitnodiging gekregen om plaats te nemen op de eretribune, die heb ik aangenomen.”
Zijn runner-up, Alkmaarder Dick Koopman, gaf al eerder aan het na 70 Vierdaagse voor gezien te houden.
13.000 debutanten
Van alle deelnemers lopen bijna 13.000 wandelaars de mars - afhankelijk van de leeftijd vier dagen 30, 40 of 50 kilometer - voor de eerste keer. Willy Heij (79) uit Wijchen loopt voor de 62ste keer mee.
Zo’n 300 lopers zijn ouder dan 80 jaar, 1000 zijn er jonger dan 16. Bijna tweederde van de deelnemers is man. Ook doen er 22 mensen in een rolstoel mee aan de wandelmars.
Het meest onbekende land waar een loper uit komt, is waarschijnlijk Saint Vincent en de Grenadines. Dat ligt in de Caribische Zee ten noorden van Grenada.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMMet video
Woede om nieuwe koperdiefstallen op Nijmeegs kerkhof, roep om strengere beveiliging: ‘Dit moet stoppen’
NIJMEGEN - ,,Waarom is er niet meer beveiliging op begraafplaats Jonkerbos?” Nabestaanden van overledenen die op het Nijmeegse kerkhof liggen, zijn ontdaan: voor de derde keer in korte tijd zijn er graven geplunderd. De roep om meer beveiliging is groot. -
PREMIUM
Verdachten van ‘e-bike-branden’ Nijmegen en Cuijk blijven vastzitten: ook dna-sporen gevonden
DEN BOSCH - De twee verdachten van brandstichting bij een fietsenzaak in Cuijk en Nijmegen blijven vastzitten. Hun advocaten vroegen maandag om hen in afwachting van hun berechting vrij te laten. Maar de rechtbank in Den Bosch gaf nul op het rekest. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
PREMIUMkwestie van dirk
Vrijstaat Via Gladiola in gevaar: cafés krijgen geen vergunning voor extra biertaps
NIJMEGEN - De Sint Annastraat vormt tijdens de intocht van de Vierdaagse een goddelijke vrijstaat. Feestvierders en wandelaars maken de dienst uit op de anders zo belangrijke verkeersader. -
PREMIUM
Het bombardement en Market Garden in Nijmegen in oude briefkaarten
NIJMEGEN/KRANENBURG - Een bijzondere verzameling oude prentbriefkaarten van de stad Nijmegen na het bombardement en Market Garden, verzameld door Jan Op den Camp uit Kranenburg, is binnenkort voor iedereen te zien. -
PREMIUM
‘Alle persoonlijke geschiedenissen vertellen samen het verhaal over Indië’
NIJMEGEN - De bezetting van Nederlands-Indië door Japan en de daaropvolgende dekolonisatieoorlog was voor velen ingrijpend. Miljoenen lieten het leven of raakten op drift. Het is een ingewikkeld stuk geschiedenis waarin iedere groep zijn eigen pijn heeft. Maandag werden beide conflicten herdacht.