Op de Dam in Amsterdam werd dit jaar bij de Nationale Dodenherdenking voor het eerst ook een krans gelegd speciaal voor de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Tot verrassing van velen in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de Dam in Amsterdam werd dit jaar bij de Nationale Dodenherdenking voor het eerst ook een krans gelegd speciaal voor de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Tot verrassing van velen in Nijmegen. © ANP

Voor het eerst krans op de Dam voor Nijmeegse slachtoffers van de oorlog: wie zit hier achter?

NIJMEGEN/WIJCHEN - Niemand in Nijmegen die het wist. Dat er op 4 mei op de Dam een krans werd gelegd voor de slachtoffers van het Nijmeegse bombardement. Een unicum. Wie kreeg dit voor elkaar? Was het minister Grapperhaus? Het spoor leidt uiteindelijk naar Wijchen.

Op de avond van 4 mei staat de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls op een leeg Traianusplein, niet ver van de Waalbrug. Vanwege de coronamaatregelen legt hij de kransen alleen. Niet wetend dat op hetzelfde moment, bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, iets bijzonders gebeurt. 

Slachtoffers bombardement op Nijmegen

Daar wordt kort na acht uur  een krans gelegd speciaal voor de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Dat is nooit eerder gedaan.

Bruls is niet de enige die het moment mist. De voorzitter van 4 en 5 mei Nijmegen, Piet Timmermans, staat die avond buiten met zijn buren het Wilhelmus te zingen en krijgt niet alles mee van de uitzending op televisie. Hij ontvangt er al snel berichtjes over op zijn telefoon. 

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal, gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog, maakt die avond een wandeling in de buurt van het Traianusplein. Ook hij verneemt het later van anderen. En Bart Janssen, schrijver van het in Nijmegen beroemde boek ‘De pijn die blijft’, was net even naar de keuken gelopen als hij ineens Nijmegen genoemd hoort worden. ,,Een volkomen verrassing!”

Nationale erkenning

Burgemeester Bruls - als voorzitter van het Veiligheidsberaad razend druk met de coronacrisis - hoort het zelfs pas tien dagen later. ,,Ik heb de beelden toen meteen teruggekeken”, zegt hij. ,,Ontroerend. De herdenking op die lege Dam was sowieso indrukwekkend. En dat er dan ook nog wordt stilgestaan bij het bombardement op Nijmegen. Ja, dat is balsem voor de Nijmeegse ziel.” Hij ziet de aandacht als nationale erkenning - eindelijk - voor het oorlogsleed in zijn stad.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Keiharde kritiek op corona-aanpak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’
    PREMIUM
    interview

    Keiharde kritiek op corona-aan­pak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’

    NIJMEGEN - Gezondheidsminister Hugo de Jonge beticht hij van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’, virologen van ‘onbescheidenheid’. ,,Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld. Alsof dat het enige is dat er toe doet.’’ Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, zijn ouderen, en met de jongere generaties.