Volledig scherm
Het pand van de voormalige Stadswinkel in Nijmegen. © Google

Vroegere Stadswinkel Nijmegen krijgt nieuw leven als Festivalhuis

Het gebouw aan de Mariënburg in hartje Nijmegen waar jarenlang de Stadswinkel zat, wordt het Festivalhuis. De organisaties van vier grote festivals trekken erin.

De vier festivals zijn Wintertuin, Music Meeting, Go Short en InScience. Ook kan het publiek er terecht voor tickets en informatie.

Het pand op nummer 75, waar inwoners van Nijmegen vroeger terecht konden voor het verlengen van een rijbewijs of paspoort, staat leeg sinds 2016. Toen verhuisde de Stadswinkel naar Mariënburg 30, naast de bibliotheek.

Quote

Festivals zijn een belangrij­ke manier om nieuw publiek aan cultuur te verbinden

Wethouder Noël Vergunst

De verbouwing tot Festivalhuis gaat binnenkort van start. Vanaf het filmfestival Go Short in april 2020 is het Festivalhuis operationeel; in mei 2020 zijn de verbouwing en verhuizing gereed.

Werken aan nieuw aanbod

Nijmegen is na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de vijfde festivalstad van Nederland. Een faciliteit als een Festivalhuis versterkt dit volgens cultuurwethouder Noël Vergunst. ,,Festivals zijn een belangrijke manier om nieuw publiek aan cultuur te verbinden. Het Festivalhuis bestaat uit de disciplines muziek, literatuur, film en wetenschap. Dat is een geweldige basis voor grensoverschrijdend werken aan nieuw aanbod. Nijmegen loopt daarmee voorop."

De festivals kunnen elkaar versterken door samen op één plek te zitten, is de gedachte. Ze kunnen kennis uitwisselen over organisatie, programmering, marketing en fondsenwerving. De nabijheid van verschillende vakgebieden in de cultuur kan ook leiden tot samenwerking. Wintertuin is actief op het gebied van literatuur, Music Meeting organiseert een jaarlijks festival met jazz en wereldmuziek, Go Short is een festival voor korte film en InScience een festival voor film en wetenschap.