Wat betreft de VVD wordt de entreeprijs voor een kaartje van ijsbaan Triavium niet duurder.
Volledig scherm
Wat betreft de VVD wordt de entreeprijs voor een kaartje van ijsbaan Triavium niet duurder. © David van Haren

VVD Nijmegen: investeer in sport en economie, kort op cultuur en bijstand

NIJMEGEN - In Nijmegen moet meer geld naar economie en sport, terwijl op de sociale voorzieningen en subsidies voor cultuur best wat gekort mag worden. Zomaar wat afwegingen die terugkomen in de tegenbegroting van de Nijmeegse fractie van de VVD

Aankomende woensdag oordeelt de gemeenteraad over de begroting die het college van burgemeester en wethouders heeft opgesteld. Nijmegen moet - net als veel andere gemeenten in het land - fors bezuinigingen. Niet heel verrassend: de keuzes die het college (bestaande uit GroenLinks, D66 en SP) maakt, wijken in veel opzichten af van oppositiepartij VVD.

,,We beseffen dat onze tegenbegroting nooit één op één wordt meegenomen in Nijmegen", zegt VVD-fractievoorzitter Erik van Zanten. ,,Maar tegelijkertijd willen we aan iedereen laten zien: kijk, zo kan het ook. En we hopen dat het college toch wat puntjes van ons wil meenemen.” 

‘Nijmegen loopt achter op Venlo en Zwolle’

Wat vooral opvalt: de VVD wil twee miljoen extra investeren in economie. Dat geld wordt afgesnoept van de portefeuille ‘werk en inkomen’. 

Quote

In Nijmegen gaat héél veel geld naar cultuur. Daar kan best wat vanaf

VVD-fractievoorzitter Erik van Zanten

Van Zanten: ,,Een sociaal vangnet is natuurlijk cruciaal. Maar wat ons betreft is werk de beste oplossing voor de bijstand. Nijmegen wordt ingehaald door steden als Venlo en Zwolle op het gebied van vestigingsklimaat. We moeten bedrijven naar Nijmegen lokken: zo creëren we meer banen.”

Ook wil de partij met de kaasschaaf langs de subsidies van culturele instellingen als Doornroosje en Lux. Van Zanten: ,,Die doen het hartstikke goed, kunnen voor een groot deel op eigen benen staan. In Nijmegen gaat héél veel geld naar cultuur. Daar kan best wat vanaf. Daarmee komt meteen geld vrij om te zorgen dat sport voor iedereen betaalbaar blijft. Want dat het college daar op wil bezuinigen, vinden wij onbegrijpelijk.”