Volledig scherm
Een bewakingscamera. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

VVD wil meer camera's en patsercontroles in Nijmegen

NIJMEGEN - Patsercontroles, wapenstokken en bodycams voor medewerkers van Bureautoezicht en Handhaving en meer cameratoezicht: volgens de VVD is in Nijmegen nog een wereld te winnen op het gebied van veiligheid in de stad. 

De partij heeft de speerpunten samengevoegd in het Koersplan Veiligheid die deze week wordt gepresenteerd. De fractie hoopt dat het college van burgemeester en wethouders een aantal speerpunten wil overnemen en gaat daarover binnenkort in gesprek met de gemeenteraad.

VVD-raadslid Nick de Graaf benadrukt dat Nijmegen op de goede weg is: ,,De criminaliteitscijfers liegen niet: de stad zit in de lift. Toch zijn er altijd nog verbeterpunten, waarvoor goedkope en efficiënte oplossingen bestaan.”

Autobranden doorn in het oog

Hij wijst op de recente reeks aan autobranden in Nijmegen-West. ,,Dat blijft een doorn in het oog. Door mobiele camera's te plaatsen op strategische plekken in de stad, vergroot je de pakkans aanzienlijk. Hierover hebben wij onlangs een debat gevoerd in de Raad. Ik snap niet dat hiervoor geen meerderheid bestond: op geen enkele wijze schenden de camera's de privacy van inwoners in Nijmegen. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om de brandstichters te pakken.” 

Sowieso pleit de partij voor meer cameratoezicht in de binnenstad. Bijvoorbeeld op de Bloemerstraat, waar relatief veel overlast is. ,,De politie heeft niet de capaciteit om overal in de stad aanwezig te kunnen zijn. Door een camera op te hangen, waarvan de beelden rechtstreeks in de meldkamer van de politie zijn te zien, creëer je als het ware een extra paar ogen. Zo kun je sneller ingrijpen.”   

Quote

Autobran­den blijven een doorn in het oog. Door mobiele camera's te plaatsen op strategi­sche plekken in de stad, vergroot je de pakkans aanzien­lijk.

Nick de Graaf

Camera's

De VVD wil ook dat kleine ondernemers - de uitbater van een snackbar, bijvoorbeeld - een subsidie kunnen aanvragen voor een beveiligingscamera. De Graaf: ,,Het is bewezen dat camera's een afschrikkende werking op winkelovervallers hebben.”

Een ander speerpunt in de Veiligheidsnota zijn de introductie van zogenaamde patsercontroles. Dennis Walraven, fractievolger bij de VVD: ,,Dure auto's die 's avonds laat rondjes door de stad rijden: dat roept natuurlijk wel eens vraagtekens op. In andere steden is al gebleken dat patsercontroles werken. Door het houden van controles zijn geregeld auto's, wapens en drugs in beslag genomen.”  

Wapenstokken of bodycams

Tot slot bepleit de partij voor een betere uitrusting voor medewerkers van Bureau Toezicht en Handhaving. De Graaf: ,,Zij verrichten veel werkzaamheden die voorheen onder politiewerk vielen. In Nijmegen zijn ze alleen uitgerust met een set handboeien. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Er zijn incidenten bekend van toezichthouders die werden belaagd en zich nauwelijks konden verweren. Als zij wapenstokken of bodycams krijgen, denken mensen wel twee keer na voordat ze iets doen.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement