Waaltochten met aandacht voor de laatste fase van de Tweede wereldoorlog

NIJMEGEN - Oud-journalist Rob Jaspers staat tijdens twee Waaltochten met de Pannenkoekenboot stil bij de periode dat Nijmegen frontstad was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tochten zijn op 12 en 20 oktober.

Tijdens de komende Waaltochten staat Rob Jaspers uitgebreid stil bij de periode dat Nijmegen frontstad was in de Tweede Wereldoorlog.
Volledig scherm
Tijdens de komende Waaltochten staat Rob Jaspers uitgebreid stil bij de periode dat Nijmegen frontstad was in de Tweede Wereldoorlog. © De Gelderlander

In de laatste fase van de oorlog werden de Ooijpolder en delen van de Betuwe 75 jaar geleden door de Duitsers onder water werden gezet. Bewoners moesten allemaal vertrekken. Het gebeurde in de maanden dat Nijmegen als frontstad constant onder vuur lag. Tijdens de twee Waaltochten vertelt Rob Jaspers over de belangrijke rol die de rivier speelde in die eindfase van de oorlog. Bunkers rond de rivier herinneren daar nog aan.

Tijdens de tochten vertelt Jaspers ook over de vele actuele veranderingen rond de rivier. De Nijmeegse Waalkade, de Waalhaven en het Waalfront West zijn de afgelopen decennia flink veranderd. Nu zijn het plekken voor vermaak en om te wonen, ooit waren het belangrijke werklocaties met de Waal als verbindingsroute voor de aanvoer van materialen. Langs de Waal, ook bij de stad, waren schoorstenen destijds de blikvangers.

Groene delta

Rob Jaspers staat tijdens de tochten stil bij de snel oprukkende nieuwbouw aan het Waalfront West. Hij vertelt over de kansen voor een ‘groene delta’ bij het Maas-Waalkanaal na de afbraak van de kolencentrale. Hij belicht hoe de containerterminal aan de Waal verbindingen heeft met de hele wereld. Ook licht hij de achtergronden en de betekenis van Rivierpark Lent toe en de kansen van de watersport hier.

Vanaf de Pannenkoekenboot heeft iedereen ook  zicht op de veranderingen in de Stadswaard, de Ooijpolder. De natuur en recreatie krijgen hier steeds meer kansen.

De Waaltochten zijn op zaterdag 12 oktober en zondag 20 oktober, vertrek om 11.30 uur. Boeken via www.pannenkoekenboot.nl of telefonisch 024-3601262. Prijs 10 euro.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement