Volledig scherm
Ellen van Vugt in actie in 2016. © Bas de Meijer

Wereldrecordpoging Ellen van Vugt: puur op spierkracht harder fietsen dan 100 kilometer

NIJMEGEN/NEVADA - Gaat de Nijmeegse Ellen van Vugt in de komende dagen het sprintwereldrecord op de (lig)fiets verbeteren? Ze doet daartoe een poging in Battle Mountain, Nevada. 

Het wereldrecord staat op 121,8 kilometer per uur. Van Vugt reed maandag in haar Velox XS, een speciaal geprepareerde bolide met tal van technische innovaties, al 109 kilometer per uur. ‘Puur op spierkracht’, meldt GelderlandFietst trots op Twitter. 

Van Vugt (49) is al jaren actief met zo hard mogelijk fietsen met een ligfiets. Ze heeft diverse keren op verschillende afstanden wereldrecords gebroken. Ze krijgt hulp van haar man, Hans van Vugt. Hij is eigenaar van ligfietswinkel Elan, gevestigd in het Honigcomplex in Nijmegen. Samen vormen ze ‘racingteam Elan’ en sleutelen ze doorlopend om haar ligfiets sneller te maken. Daarbij krijgt ze ook hulp van de TU in Delft. 

‘De Velox XS is zo licht en de luchtweerstand zo beperkt dat je met een benzinemotortje 1 op 5.000 zou kunnen rijden’, valt te lezen op de Facebook-pagina van Fietsdiensten.nl. Ellen van Vugt is op 5 september met haar Elan Human PowerTeam afgereisd naar Nevada om hier deel te nemen aan de World Human Power Speed Challenge. 

Volledig scherm
Ellen van Vugt in haar futuristische ligfiets‘capsule’ tijdens haar succesvolle recordpoging op het circuit in Duitsland. © Hollandse Hoogte
Volledig scherm
Ellen van Vugt in 2014 in actie op het racecircuit in Aken. © Joerg Basler
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.