Volledig scherm
Flats in de wijk Dukenburg. © Sharon Willems

Woonwaarts wil spreiding sociale huurwoningen

NIJMEGEN - De leefbaarheid voor de mensen in delen van onder meer Lindenholt, Dukenburg en Neerbosch-Oost staat onder druk omdat daar te veel sociale huurwoningen staan. De spreiding van sociale huurwoningen over de Nijmeegse wijken moet daarom  beter vindt Esther Lamers, directeur van woningcorporatie Woonwaarts. 

De   oplossing voor het leefbaarheidsprobleem is volgens haar sociale huurwoningen slopen en elders herbouwen. ,,Maar dan moet de gemeente wel snel en duidelijk aangeven waar dat kan. Het liefst in wijken met een laag percentage sociale huurwoningen, zoals Brakkenstein en Hazenkamp”, zegt Lamers.

De gemeente werkt momenteel aan een nieuwe woonvisie. Dat is volgens Lamers het moment waarop Nijmegen concreet plekken moet aanwijzen waar de woningcorporaties extra sociale huurwoningen kunnen bouwen. In vorige woonvisies bleef de gemeente daarover te vaag, aldus Lamers.

Zwakke wijken

Ze wijst op het landelijke onderzoeksrapport Veerkracht in het corporatiebezit dat vorig jaar verscheen. Daarin staat dat zwakkere wijken niet meer meeprofiteren als het economisch beter gaat. Die wijken krijgen er dan juist meer problemen bij en blijven verslechteren. De achterstandswijk is terug, concludeerde Aedes, branchevereniging van woningcorporaties op basis van het onderzoeksrapport.

Lamers wil geen kwetsbare wijken aanwijzen in Nijmegen. ,,Daar worden ze nog kwetsbaarder van. Maar de tweedeling tussen armere en rijkere wijken groeit hier ook. Dat is een vervelende constatering, maar daar kunnen we wel iets aan doen als we snel beginnen. Door af te spreken waar in Nijmegen een teveel aan sociale huurwoningen staat en waar er een tekort is. Want als ik zeg: Prima, ik sloop hier 300 woningen, dan wil ik wel vooraf weten waar ik ze terug kan bouwen.” Dat weet Woonwaarts nu niet, zegt Lamers. ,,En de andere woningcorporaties ook niet voldoende. Niemand verzaakt en het probleem van de tweedeling is ingewikkeld, maar het vraagt wel om een heel concrete visie.”

Energietransitie

Ook met het oog op de energietransitie en verduurzaming van huurwoningen moeten Nijmeegse woningcorporaties weten waar ze aan toe zijn. Lamers: ,,Als ik 60.000 euro in een sociale huurwoning investeer voor een upgrade, een hoger energielabel en betere isolatie, dan laat ik hem daarna twintig jaar staan.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement