Volledig scherm
PREMIUM
Herman Oolbekkink (77) bij het verzetsmonument van de Pelikaan voor de gefusilleerde politiemannen uit Nijmegen. © Paul Rapp

Zoon van politieman: ‘Het werd tijd dat de andere kant van de politie in oorlogstijd werd belicht’

NIOD-ONDERZOEKNIJMEGEN - Voor het eerst heeft het NIOD onderzoek gedaan naar verzet bij de Nederlandse politie in oorlogstijd. Herman Oolbekkink (77), zoon van de gefusilleerde Nijmeegse politieman Herman Oolbekkink en zelf oud-hoofdinspecteur bij de politie, werkte mee aan het onderzoek. Het werd tijd dat het onderzoek er kwam, vindt hij. 

,,Er is in het verleden veel negatief bericht over de politie tijdens de oorlog. De ‘goede kant’ is nooit zo naar voren gekomen. De politie heeft ook slechte dingen gedaan, mensen opgehaald en gevangen gezet. Die mensen hadden de moed misschien niet, of dachten aan hun eigen hachje. Het was een moeilijke tijd. Maar het is goed dat het beeld nu wat genuanceerd wordt.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Schooldreiger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’
    VIDEO | UPDATE

    ‘Schoold­rei­ger’ (25) in Nijmegen blijkt student die schietspel naspeelde: ‘De aanhouding was vet heftig’

    NIJMEGEN - Het Technovium-gebouw aan de Heijendaalseweg in Nijmegen is deze donderdagmiddag ontruimd nadat een man met een wapen in de hand binnen stond. De politie laat weten dat inmiddels het gevaar is geweken en een 25-jarige Nijmegenaar is aangehouden. Kennelijk was de student bezig met de opname van een video die moest lijken op het computerspel Grand Theft Auto.