Volledig scherm
Verkoeling zoeken in de populaire Spiegelwaal wordt wegens blauwalg afgeraden. © Paul Rapp

Zwem niet in de Spiegelwaal: er is blauwalg aangetroffen

NIJMEGEN - De provincie adviseert om voorlopig niet te gaan zwemmen in de Spiegelwaal in Nijmegen. Er is blauwalg geconstateerd. ‘Kans op gezondheidsklachten’, twittert de provincie.

De Spiegelwaal, nevengeul bij Lent in Nijmegen, is een steeds populairdere zwembestemming. Op warme dagen liggen bezoekers zij aan zij op het zandstrand bij de Snelbinder. Volgende week worden temperaturen voorspeld boven de 25 graden. Maar een afkoelende plons in het Spiegelwaalwater wordt dus afgeraden.  

Irritaties aan ogen en huid

Blauwalg ontstaat door veel voedingsstoffen in het water in combinatie met warmte en wind die zorgt voor ophoping. Daardoor komen er bacteriën vrij die bij aanraking zorgen voor irritaties aan de ogen en/of huid. Ook hoofdpijn en maag- en darmproblemen horen tot de mogelijkheden.

Zwemmen door de typisch groene of groenblauwe olieachtige laag, is niet aan te bevelen. Kinderen kunnen ook beter niet spelen in besmet water aan de waterkant. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement