De plek waar Smals zand wil winnen.
Volledig scherm
De plek waar Smals zand wil winnen. © Anke Arts

Besluit over zandwinning in IJsselmeer krijgt staartje

Het laatste woord is nog niet gezegd over de omstreden zandwinning in het IJsselmeer, niet ver van de Noordoostpolder. Initiatiefnemer Smals gaat het 'nee’ van gemeente De Fryske Marren aanvechten.

Een meerderheid van deze raad haalde onlangs een streep door de plannen van Smals, die al jarenlang in voorbereiding zijn. Minister Van Nieuwenhuizen had vooraf al verklaard zich bij het besluit van de raad neer te leggen. Smals neemt daar geen genoegen mee. ,,We gaan het aanvechten bij de Raad van State’’, kondigt woordvoerder Fred Allers aan. ,,De gemeente had dit niet mogen doen na al die jaren van overleg’’. 

Werkeiland

Smals wil vanaf een werkeiland in het IJsselmeer zo’n 30 jaar lang zand winnen, 24 uur per dag. Het eiland komt op 5,5 kilometer van de Friese kust te liggen en op 7 van de Flevolandse, net buiten de provinciegrens. In Zuid-West-Friesland is fel protest tegen de plannen. Bewoners zijn bijvoorbeeld bang voor geluidsoverlast en vinden dat zandwinning niet thuishoort in een beschermd natuurgebied. In Flevoland zijn niet of nauwelijks zorgen.

Allers: ,,We hebben een paar reacties uit Flevoland grekegen in de trant van: wat is er eigenlijk aan de hand? Grappig wel. Ik denk trouwens dat niet ze er in Friesland meer van gaan merken dan in Flevoland.’’ Volgens de woordvoerder wordt er ‘ontzettend veel onzin uitgekraamd’ door de tegenstanders. ,,We hebben echt alles onderzocht.’’ Zodra de motivatie op het besluit van de gemeenteraad binnen is, komt Smals in actie. ,,Om te kijken of we nog juridische aanknopingspunten kunnen vinden’’, zegt Allers.     

Quote

Ik denk niet ze in Friesland meer van de zandwin­ning gaan merken dan in Flevoland

Fred Allers , Woordvoerder Smals

Flevoland