Bezwaren tegen mestsilo’s Bant allemaal afgewezen
Bezwaarmakers tegen de zes mestsilo’s aan Het Rister in Bant staan voorlopig met lege handen. Van de 25 ingediende bezwaren tegen de bouw van de silo’s zijn er 18 niet-ontvankelijk verklaard en zijn de overige zeven door de gemeente Noordoostpolder ongegrond verklaard. Burgemeester en wethouders volgen daarmee het advies van de commissie voor bezwaarschriften. Bant beraamt nu de volgende tegenzet.
De meeste bezwaarmakers wonen te ver van de mestsilo’s af om er ‘gevolgen van enige betekenis’ van te kunnen ondervinden. Daarom zijn die bezwaren allemaal aan de kant geschoven. Alleen zes bezwaarmakers aan de Westakker en één aan de Wentelploeg wonen er zo dicht bij dat de overlast zouden kunnen ondervinden. Daarom zijn deze wel in behandeling genomen.
„We zijn echt met stomheid geslagen”, reageert Patrick Verboom, een van de aanvoerders van het verzet vanuit de Westakker. „Zijn zij nou dom of zijn wij te zeikerig. Je zou bijna aan jezelf gaan twijfelen. Maar dan doen we niet hoor!”
Bewerkingen
Volgens de bezwaarmakers zijn de mestsilo’s niet alleen bedoeld voor de opslag van niet-biologische meststoffen, maar vinden er ook bewerkingen plaats. En dat veroorzaakt stank en geluidsoverlast, zo vrezen ze. Daarmee valt het bedrijf ook nog eens in een zwaardere milieucategorie dan op die plek is toegestaan, menen de bezwaarmakers.
De commissie voor bezwaarschriften is dat niet met de bezwaarmakers eens. Die constateert dat er alleen vloeibare meststoffen uit verschillende bronnen worden rondgepompt in de silo’s om tot een homogeen product te komen. Er is dus volgens de commissie geen sprake van bewerking, maar alleen van groothandel. Vanuit de installatie in Bant worden de meststoffen geleverd aan tussenhandel en loonbedrijven. Dat mag volgens het bestemmingsplan op die plek. Daarom moest de gemeente wel een vergunning afgeven, stelt de commissie.
Wat mij betreft gaan we door tot aan de Raad van State
„Ik snap niet dat ze zo aan onze argumenten voorbij gaan”, zegt Verboom. Hij en zijn buren zijn niet van plan om het er bij te laten zitten. „Dit kunnen we niet zomaar laten doorgaan, ook niet vanwege de toekomst. Wat mij betreft gaan we door tot aan de Raad van State. Iedereen in de Westakker wil er mee verder. Onze advocaat is de zaak nu aan het bekijken.”
Kritiek
De bezwaarschriftencommissie heeft wel kritiek op de manier waarop de gemeente Noordoostpolder de hele kwestie heeft aangepakt. Die volgde een ‘flitsprocedure’ om binnen drie dagen een vergunning af te kunnen geven. De Omgevingswet kent zo’n procedure helemaal niet. Wel schrijft de wet voor dat een vergunningaanvraag moet worden gepubliceerd, zodat omwonenden de kans krijgen te reageren. „Door de snelle besluitvorming is hieraan voorbij gegaan”, stelt de commissie vast. In dit geval was de vergunning al verleend voordat de aanvraag was gepubliceerd.
Met deze kritiek heeft het college blijkens het besluit op de bezwaren nog niets gedaan. Wel wordt de motivering voor het verlenen van de vergunning nog aangepast. Want die was, ondanks dat het een juist besluit was, volgens de commissie onvoldoende.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Avondklas met veredelaar en onderzoeker Edwin Nuijten bij Warmonderhof in Dronten: zaadteelt in de biologische landbouw
Veredelaar en onderzoeker Edwin Nuijten is op donderdag 9 februari te gast tijdens de Warmonderhof Avondklas in Dronten. Hij gaat met de aanwezigen in gesprek over het telen en veredelen van biologische zaden. -
Inwoners gemeente Dronten, Noordoostpolder, Zeewolde en Urk maken kans op gratis warmtescan
De Natuur en Milieufederatie Flevoland daagt inwoners uit de gemeente Dronten, Noordoostpolder, Zeewolde en Urk uit om mee te doen aan de challenge ‘Ontdek jouw warmtelekje. Doe een warmtescan’. Dit om de Flevolandse voetafdruk te verkleinen. -
PREMIUM
Orchideeën Hoeve in Luttelgeest haalt bezoekersrecord én komt met nieuwe plannen: ‘We blijven veranderen’
De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest heeft vorig jaar een bezoekersrecord gehaald. Voor het eerst is de grens van 300.000 bezoekers doorbroken (er kwamen ruim 326.000 mensen). Wat is de verklaring van dit succes? Mede-eigenaar Thomas Maarssen legt uit en vertelt en passant wat er dit jaar gaat veranderen in de overdekte jungletuin. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUM12
Politie laat kleine criminaliteit schieten: zaken als oplichting en dierenmishandeling blijven liggen
De politie Oost-Nederland laat kleine criminaliteit noodgedwongen schieten. In bijvoorbeeld kleine hennepkwekerijen, oplichting of dierenmishandeling wordt voortaan weinig tot geen energie meer gestoken. Dat blijkt uit een intern beleidsdocument, waarover deze krant beschikt. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Kinderen van vermiste Paulus (58) uit Lelystad komen met noodkreet: 'Hoe wij hem terugvinden, maakt niet meer uit’
Nog steeds is Paulus Daniels uit Lelystad vermist. Twee weken geleden verdween hij. In de hoop een spoor van hem te vinden onderneemt het Coördinatie Platform Vermissing zondag een grote zoekactie. De kinderen van de man maken zich grote zorgen. Zij roepen op te helpen zoeken.