Brandweer paraat op A6 bij Bant bij overpompen bijtend acrylzuur

VIDEO | updateOp de A6 ter hoogte van Bant wordt de lading acrylzuur de komende uren overgepompt vanuit de tankwagen die vanmorgen door een tragisch ongeval naast de weg belandde. De snelweg is nu in beide richtingen afgesloten vanwege de veiligheid. 

De vrachtwagen voor het pompen is rond zeven uur met politiebegeleiding vanuit Zuid-Holland gearriveerd. De brandweer staat met water- en schuimkanonnen paraat voor het geval er tijdens het overpompen van de bijtende stof iets misgaat. 

Bij het ongeval vanmorgen om ongeveer tien uur was de chauffeur van de tankwagen om het leven gekomen. De man was vermoedelijk onwel geworden, waardoor de vrachtauto van de weg schoot en via een bermsloot terechtkwam in een landbouwperceel.

Verhaal loopt door onder foto. 

Volledig scherm
Op de A6 bij Bant is een begin gemaakt met de bergingswerkzaamheden. © GinoPress bv

Niet lek

Al snel was duidelijk dat de tankwagen niet lek was geraakt. Maar de aanwezigheid van de bijtende en brandbare stof maakt de berging wel lastiger.

De rijbaan naar het noorden was na het ongeluk al de hele dag afgesloten. Tijdens het overpompen van het acrylzuur is ook de rijbaan richting het westen afgesloten. 

Het overpompen zelf zal naar verwachting anderhalf tot drie uur in beslag nemen.

Als de stof tijdens het overpompen weg zou gaan lekken is er volgens woordvoerder Karin Buikema van Rijkswaterstaat geen gevaar voor de omgeving. Woningen en bedrijven staan op voldoende grote afstand. Er zijn wel milieuspecialisten aanwezig om tijdens het werk metingen te verrichten. 

Volledig scherm
De brandweer staat paraat met water- en schuimkanonnen. © GinoPress bv

Na het overpompen zou de rijbaan richting Lelystad weer open kunnen. Voor het eigenlijke bergen van de gekantelde vrachtwagen is de rijbaan richting het noorden mogelijk nog wel enige tijd (deels) afgesloten. 

Omrijden

Verkeer dat richting Heerenveen wil, kan het beste omrijden vanaf knooppunt Muiderberg of knooppunt Hattemerbroek via Zwolle over de snelwegen A28 en A32.

Zodra de andere zijde ook dicht gaat kan verkeer dat richting Amsterdam wil, rijden richting Zwolle/Amersfoort via de A7, A32, A28 en A1.

De omleidingsroutes staan ook aangegeven op de website van de ANWB.

  1. Echtpaar staat doodsangsten uit tijdens overval op boerderij in Emmeloord: overvallers dreigen pink af te knippen

    Echtpaar staat doodsang­sten uit tijdens overval op boerderij in Emmeloord: overval­lers dreigen pink af te knippen

    Bij het uitladen van zijn busje krijgt agrariër Dieleman direct een pistool tegen zijn hoofd. Als zijn vrouw hem even later zoekt in de schuur, wordt een zak over haar hoofd getrokken. ,,Waar liggen de drugs?”, schreeuwen de drie overvallers. Ze dreigen vingers af te knippen en tenen kapot te slaan. Als na 2,5 uur blijkt dat tussen de aardappelen écht niets te halen is, verlaten ze het boerenerf bij Emmeloord.

Flevoland