Volledig scherm
De ontmantelde hennepkwekerij aan de Havenstraat in Emmeloord. © Politie NOP/Urk

Celstraffen geëist voor hennepteelt met duizenden planten in Emmeloord in Lelystad

Tegen vier mannen uit Almere en De Meern heeft justitie vandaag celstraffen geëist van één en twee jaar. De mannen worden samen met een vijfde man verdacht van grootschalige hennepteelt in Emmeloord en Lelystad. Tegen de vijfde verdachte komt justitie later met een eis.

Het onderzoek begon nadat één van de vijf verdachten enige tijd vermist was in januari 2018. De vermiste man werd na een week gevonden in Heerlen met in zijn auto diverse belastende documenten. Dit leidde op 9 februari tot het aantreffen van een in werking zijnde hennepkwekerij aan de Havenstraat in Emmeloord met 1800 planten. Ook werden er 10.000 stekken gevonden. Een maand later werd aan de Asfaltstraat in Lelystad een tweede kwekerij gevonden met ruim 5000 planten.

De bedrijfspanden werden volgens justitie via katvangers gehuurd. De panden werden vermomd zodat het leek alsof er normale bedrijven in de panden zaten. Zo was de dekmantel in Emmeloord een schoonmaakbedrijf. Het bedrijfspand in Lelystad was vermomd als een koelcelverhuurbedrijf. De panden werden ingericht in een aantal hokken waarin de planten in verschillende stadia werden gekweekt, zodat er wekelijks kon worden geoogst. De elektriciteit werd illegaal afgetapt; knippers werden vroeg in de ochtend of laat in de avond naar en van de kwekerijen gebracht. Gezien de professionele manier en de taakverdeling gaat justitie ervan uit dat hier sprake was van een criminele organisatie.

Taakverdeling

De 36- en 32-jarige verdachten uit Almere regelden volgens justitie de panden en de katvangers. De 36-jarige zorgde voor de planning, de begroting, de inkoop van materiaal en de werving en het vervoer van de knippers. Bij hem is ook een wapen aangetroffen. De 32-jarige verdachte zorgde dat de activiteiten werden verhuld en betaalde de huur. Hij wordt daarnaast verdacht van witwassen. De 49-jarige verdachte uit Almere zorgde voor het aansluiten van de elektriciteit en de inkoop van materialen.  De 51-jarige verdachte stond aan het hoofd van de criminele organisatie. Ook toen hij in de gevangenis zat, stuurde hij de activiteiten aan. De 33-jarige verdachte uit De Meern had kennis van het telen en zorgde voor de planten. 

Geldbedragen

Justitie berekende de totale winst van de plantages op bijna 800.000 euro en eiste dat dit bedrag wordt afgepakt van het vijftal. Verder eiste justitie dat de geleden voor energieleverancier Liander á ruim 12.000 euro moet worden vergoed.

Als celstraffen eiste justitie een jaar cel tegen de 33-jarige man uit De Meern en de 49-jarige man uit Almere.  De twee verdachten van 36 en 51 jaar hoorden een celstraf van twee jaar tegen zich eisen. De behandeling van de zaak gaat later deze week verder. Justitie zal dan ook de strafeis tegen de vijfde verdachte uitspreken.

Flevoland