Volledig scherm
Het steekincident vond plaats op de Zwartezeestraat in Emmeloord. © GinoPress B.V.

Celstraffen na steekpartij om meisje in Emmeloord

De 19-jarige B.A. uit Luttelgeest moet twee jaar naar de jeugdgevangenis, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist. A. stak op 7 maart zijn rivaal neer aan de Zwartezeestraat in Emmeloord. Zijn vriend H.A. (22) uit Emmeloord kreeg voor zijn aandeel ook een celstraf opgelegd.

Hij moet het doen met vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De officier van justitie eiste twee weken terug achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk tegen hem. Hij vond H.A. namelijk net zo schuldig aan de poging tot doodslag, als B.A.. Maar de rechtbank vindt zijn rol aanzienlijk kleiner en matigde daarom de straf.

Tegen de Luttelgeestenaar eiste de officier -ook voor een winkeldiefstal in Almere- volgens het volwassenrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Maar omdat de jongen kampt met post-traumatische stress en een ouder-kind relatieprobleem, vindt de rechtbank hem niet volledig toerekeningsvatbaar.

B.A. groeide op met veel verbaal en fysiek geweld, waardoor hij nu kampt met onder meer een agressieprobleem. En dat heeft volgens deskundigen bijgedragen aan de steekpartij op 7 maart. De rechtbank vindt -ook gelet op zijn jonge leeftijd- het jeugdstrafrecht daarom beter bij hem passen.

Proeftijd

Er werden wel wat voorwaarden aan gekoppeld. Zo moet de jongen zich laten begeleiden door Samen Veilig en laten behandelen door een interculturele hulpverleningsinstantie. Hij mag tijdens zijn proeftijd van drie jaar ook geen alcohol en drugs gebruiken. En hij moet het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding betalen van 3035,23 euro.

B.A. heeft altijd ontkend dat hij het slachtoffer heeft gestoken. Mogelijk liep hij de snijwond en de klaplong op door zijn val op de grond. Maar meerdere getuigen en het slachtoffer hebben hem met het mes een stekende beweging zien maken.

De Luttelgeestenaar ontkent ook dat hij die dag met voorbedachten rade op pad ging om de jongen wat aan te doen. ,,We waren gewoon onderweg naar de Jumbo en toen kwamen we die drie tegen. Ze vielen ons aan, dus moesten we onszelf verdedigen, Ik was heel bang en dacht echt dat mijn laatste uur had geslagen’’, zei hij ter zitting.

Klaplong

Maar ook hier verklaren anderen weer anders over. De reden voor de knokpartij was een meisje, waarmee het slachtoffer en B.A. beiden een relatie hadden. Door de steekwond liep het slachtoffer een klaplong op, waar hij een week van moest herstellen in het ziekenhuis. B.A. moet hem een schadevergoeding betalen van 3035,23 euro, zo besliste de rechtbank.

Flevoland