Volledig scherm
Het college van Noordoostpolder zou het achteraf anders hebben willen doen in de kwestie rond ondernemerssite Noplinc. © ANP

College Noordoostpolder trekt boetekleed aan in kwestie Noplinc

Het college van gemeente Noordoostpolder heeft alsnog het boetekleed aangetrokken na het debacle met de doodgeboren ondernemerswebsite Noplinc. Dat blijkt uit een memo dat te elfder ure is verstuurd naar de gemeenteraad, die de kwestie maandagavond opnieuw heeft besproken.

Voor het bouwen van de site gaf de gemeente 100.000 euro subsidie. Nadat de portemonnee was getrokken bleef Noordoostpolder betrokken bij de uitwerking, zonder er adequaat controle op uit te oefenen. Het eindresultaat was een levenloze site die nog niet de helft van het vereiste aantal deelnemers had. Bovendien voldeed Stichting Noppedia, onder wiens verantwoordelijkheid de site werd ontwikkeld, niet aan subsidievoorwaarden.

Andere keuzes

„Terugkijkend op dit proces van de afgelopen drie jaar was het beter geweest om als gemeente opdrachtgever te blijven, waardoor maximale regie op het eindresultaat bleef bestaan”, constateert het college achteraf. Ook juist afstand bewaren was volgens het college een betere optie geweest. „Door het gezamenlijk doorlopen van een ontwerp- en offertetraject en vervolgens een subsidierelatie aan te gaan is een meerduidige situatie ontstaan”. Achteraf ‘zou het college andere keuzes hebben willen maken’, staat in het memo.

Beter nadenken

Voortaan zal het college beter nadenken over de eigen rol in een dergelijk proces. Zo nodig wordt die ook vooraf besproken met de betrokken raadscommissie, zo zegt het college toe.

Burgemeester en wethouders blijven bij hun standpunt dat terugvorderen van de subsidie de kans op een zelfstandig draaiende Noplinc voor de toekomst zou hebben gereduceerd ‘tot nul’. Daarom is daartoe niet besloten.

Extra voorwaarde

Noppedia heeft wel een extra voorwaarde opgelegd gekregen voor het verkrijgen van een aanvullende subsidie van 10.000 euro voor verbetering van de website. Als de verantwoording van de besteding van gelden in het afgelopen jaar, die uiterlijk 15 april moet zijn ingediend, niet voldoende is dan wordt die aanvulling niet uitgekeerd. En hoewel die toekenning volgens de regels ambtelijk mag worden afgehandeld, zal het college daar nu zelf over besluiten.

Angel

Het memo haalde maandagavond de angel uit de discussie in de raadscommissie voor Bestuur, Financiën en Economische Zaken. De fracties van ONS en SP drongen daarin aan op meer invloed van de raad als het gaat om hoge subsidiebedragen. Een meerderheid in de commissie bleek echter van oordeel dat nieuwe subsidieregels, ingevoerd in 2017, voldoende waarborgen bieden om herhaling van het Noplinc debacle te voorkomen.

Flevoland