Volledig scherm
foto ANP

Cuadrilla klaar voor speurtocht schaliegas

NOORDOOSTPOLDER - Cuadrilla Resources wil volgend jaar beginnen met proefboren naar schaliegas op één van de beoogde locaties in de Noordoostpolder.

Of de dertig meter hoge, tijdelijke boortoren nu aan de Voorsterweg bij Marknesse of aan de Kalenbergerweg bij Luttelgeest komt te staan, is onderdeel van nadere studie.

Waar Cuadrilla nu op wacht is het Rijksonderzoek naar de (milieu)effecten van het boren naar schaliegas. Dat moet op 1 juli klaar zijn. "Daar gaan ongetwijfeld aanbevelingen uitkomen", zegt Frank de Boer, directeur van Cuadrilla Resources Nederland. Gecombineerd met de resultaten van de eigen onderzoeken van het bedrijf, wil Cuadrilla dan een nieuwe vergunningsaanvraag opstellen en indienen. Dat gebeurt ook voor Boxtel en Haaren, waar Cuadrilla eveneens een concessie heeft om te boren naar schaliegas.

"We gaan al die onderzoeken delen met de bevolking. We hopen zo verdere zorgen weg te kunnen nemen", stelt De Boer. Eén van die studies die hij dan openbaar wil maken, is het onderzoek naar het risico van aardbevingen. Dat ligt volgens Cuadrilla anders dan in Groningen, waar de bodem inklinkt doordat het gas uit de poreuze zandsteenlaag wordt gepompt.

Het is volgens De Boer nog te vroeg voor zijn bedrijf om stad en land in te gaan met hun visie op het boren naar schaliegas. "We willen nu eerst het landelijke, onafhankelijke onderzoek afwachten. We gaan niet voor de muziek uitlopen."

Waar Cuadrilla aankondigt om te gaan boren, of dat nu in Engeland of de polder is, krijgen ze te maken met weerstand en kritiek. De Boer geeft graag tegengas.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Flevoland