Dani Visser (17) uit Emmeloord Nederlands Kampioen FIFA 19: ‘In het begin trokken mijn ouders de internetkabel eruit’

videoGejuich en gejoel klinkt, alsof Ajax zojuist de Champions League finale heeft gewonnen. In werkelijkheid wordt woensdagavond de overwinning van e-sporter Dani Visser (17) uit Emmeloord gevierd in de studio van FOX Sports. Hij mag zich vanaf nu Nederlands Kampioen FIFA 19 noemen.

Gefeliciteerd! Blij?

Dankjewel. Heel blij.

Leg even uit aan deze leek, je bent eerder dit jaar ook al kampioen geworden toch?

Dat klopt. Ik speel voor De Graafschap en ik was al kampioen op de PlayStation. Ik moest het opnemen tegen de kampioen van het Xbox-seizoen (Bryan Hessing van Heracles Almelo, red.)

E-sporters zijn allang niet meer die jongens die verscholen op hun zolderkamertje op hun Playstation zitten. Er valt zelfs flink wat geld mee te verdienen.. Wat heb jij nu bij kunnen schrijven op je bankrekening, na deze overwinning?

Niks. Ik heb alleen de titel en de schaal gekregen. En de eer natuurlijk.

En daar doe je het voor?

Ik wil er wel geld mee verdienen. Ik heb mijn bijbaantje in de supermarkt opgezegd, dus dit zie ik wel als mijn bijbaan. Ik krijg natuurlijk lang niet zoveel betaald als de echte voetballers. Internationaal zijn er wel grote geldprijzen te verdienen. 

Wat wil je eigenlijk in de toekomst?

 Ik heb net eindexamen havo gedaan en denk wel dat ik ben geslaagd. Ik wil volgend jaar dan een tussenjaar nemen en me focussen op e-sport. Dan krijg ik ook gewoon een maandsalaris en sponsoren. Dat wordt geregeld door Team Gullit (een e-sportsteam waar Ruud gullit nauw bij betrokken is), waar ik bij actief ben. We zijn in gesprek met sponsoren, maar daar kan ik nog niks over zeggen. Mocht het komende seizoen buitengewoon goed gaan, wil ik dit wel fulltime blijven doen. Maar het plan is eigenlijk om Fifa te combineren met studeren. Wat voor een studie? Dat weet ik nog niet. 

Volledig scherm
Voetballer Ruud Gullit met zijn e-sportsteam. Dani Visser staat links op de foto. © REUTERS

En wat vinden je ouders van dit alles? Zij zijn van een hele andere generatie. Zijn ze blij met je plannen? 

In het begin trokken ze de internetkabel eruit als ik weer eens kwaad werd als ik een wedstrijd verloor. Nu ik dit professioneel doe, gaan ze er volledig in op en zijn ze heel trots. 

Zit je de hele dag achter de Playstation?

Dat denkt iedereen, maar dat valt reuze mee. School vind ik belangrijker, ik haal liever mijn diploma dan dat ik kampioen word. Allebei is natuurlijk dubbel top. Ik voetbal ook nog in het echt, bij Emmeloord A1. Vroeger droomde ik ervan om prof te worden, maar ik was toch te traag. 

Dan maar prof in de virtuele wereld..wat maakt jou nou zo goed? 

Waar ik vooral goed in ben is de rust bewaren. Ik kan ook heel irritant zijn, veel tijd rekken. 

Een welbekend fenomeen onder alle sterren: de haters. Ik zie dat jij ook last hebt van vervelende comments op social media?

Ja maar dat doet mij niks. Het zijn kinderen of jaloerse mensen. Tachtig procent komt waarschijnlijk uit Almelo. 

En nu? 

Ik ga in juli naar de play-offs voor het wereldkampioenschap in Berlijn. Ik sta nu op nummer 44 van alle spelers in de wereld. Ik zou de play-offs moeten winnen om überhaupt deel te kunnen nemen aan het WK. Er zijn daar echt fenomenen aanwezig, dus dat is totaal niet realistisch. Maar natuurlijk is het wel mijn droom om internationale toernooien te spelen.

Volledig scherm
E-sporters Dani Visser (links) van de Graafschap en Tony Kok van PEC Zwolle streden in de finale om het landskampioenschap eDivisie. © Fox Sports
  1. Titelverdediger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding
    PREMIUM

    Titelverde­di­ger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding

    Op de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord is titelhouder en medeorganisator Tjeerd Popkema dit keer ‘slechts’ zesde geworden. De Urker heeft daar alleen vanuit sportief oogpunt wat moeite mee. ,,Ik baal van die ritmestoringen onderweg, maar ik heb wel mijn eigen tijd verbeterd. En voor de status van de Fish Potato is het prachtig dat een snelle atleet als Erik Bolding de winnaar is.’’

Flevoland