De Deel in Emmeloord wordt niet Noest, maar Bruut!

De Deel in Emmeloord wordt niet Noest, maar Bruut. Maandagmiddag werden op De Deel de handtekeningen gezet onder het contract tussen onder anderen de gemeente Noordoostpolder en de nieuwe exploitanten van het horecapaviljoen met die naam, Jarno van den Berg en Rudi van der Graaf.

Met de ondertekening van het contract komt er een einde aan een lange zoektocht van de gemeente voor een passende invulling van De Deel; ongeveer een jaar geleden presenteerde de gemeente dan eindelijk een plan voor het horecapaviljoen hier. Toen nog onder de naam ‘Noest’, met een ontwerp dat was gebaseerd op een barak zoals die in de Noordoostpolder stond ten tijde van de drooglegging.

Volledig scherm
Artist impression van het nieuwe horecapaviljoen in Emmeloord. © Gemeente Noordoostpolder.

Alles leek in kannen en kruiken, maar in september vorig jaar gaven de plannenmakers van het eerste uur hun opdracht terug omdat er te weinig ruimte zou zijn voor aanpassingen in de opzet van de architecten. De gemeente ging in gesprek met de nummer twee op de lijst van belangstellenden, Italiaans restaurant Da Enzo, maar ook die ondernemer trok zich terug. 

Door Jarno en Rudi

Maar nu is diezelfde ‘Da Enzo’ weer in beeld, want Jarno van den Berg is bedrijfsleider van dat restaurant. Collega Rudi van der Graaf is momenteel nog sous-chef bij het Van der Valk restaurant in Emmeloord, samen gaan ze ‘Bruut!’ straks exploiteren. ‘Door Jarno en Rudi’ is de ondertitel van de onderneming. Het duo kiest overigens alleen voor horeca; de mogelijkheid van de gemeente om ook detailhandel in het paviljoen mogelijk te maken leggen de twee horeca-ondernemers naast zich neer.

De naam Bruut! verwijst volgens Jarno vooral naar de rest van het plein. ,,Er zit ook een stukje buurt in, dat benadrukt het mooi.’’ Collega Rudi Van der Graaf wil nog niet helemaal uit de doeken doen hoe het concept van Bruut! er precies uit gaat zien. ,,Maar er komt overal een verhaal bij, dit moet de huiskamer van de Noordoospolder gaan worden.’’

Leermoment

 Voor wethouder Wiemer Haagsma was de ondertekening een blij moment, na jarenlang onderhandelen over de invulling van De Deel. Dat Bruut! een stukje kleiner is dan Noest (van 800 vierkante meter naar 650 vierkante meter) kost de gemeente weliswaar enkele tienduizenden euro’s, en door de mislukte gang van zaken rondom Noest wordt de opening van het paviljoen verplaatst naar begin 2021. ,,Een leermoment’’, beoordeelt de wethouder de eerdere mislukte aanbesteding. ,,Maar ik ben blij dat we nu een aantal ondernemers hebben gevonden die er vertrouwen in hebben, en dat ook willen realiseren.’’

Flevoland