Volledig scherm
De Nederlandse vlag. © CC0/Pixabay

Die grote vlag blijft wapperen in Emmeloord

De grootste vlag van Nederland wordt op Koningsdag toch gehesen in Emmeloord. Bijna ging een traditie verloren. ''Dit laat ik me niet gebeuren'', dacht Emmeloorder Ad Plaizier.

Iets toegeven moet Plaizier wel. De grootste vlag van Nederland, twintig bij dertig meter, wordt niet meer gehesen op de avond voor Koningsdag. Dan is er geen groot feest meer, zoals in het verleden. Dat is vervangen door het dance-event op de zaterdag voor Koningsdag. Vorig jaar hoorde het vlaghijsen bij het dance-event. Dat was geen doorslaand succes. Vandaar dat organisator, de Commissie Nacht van Oranje, het vlaghijsen wilde schrappen.

Rillingen

Maar die vlag moet blijven wapperen, zeker op Koningsdag, vindt Ad Plaizier. Hij haalde de vlag negentien jaar geleden naar Emmeloord. ''De rillingen lopen me altijd over de rug als die vlag omhoog gaat'', zegt Plaizier, in het verleden lid van de Commissie Nacht van Oranje. Plaizier zag de vlag twintig jaar geleden bij een feest bij het bedrijf Kuiken in Emmeloord. Toen is het idee geboren. ''Die grootste vlag van Nederland is mijn kindje'', zegt Plaizier.

Sponsor

De Emmeloorder zocht sponsoren. Het vlaghijsen is duur omdat er een grote kraanwagen aan te pas moet komen. Het is gelukt. Plaizier is opgelucht. ''Het hoort gewoon bij Koningsdag in Emmeloord. Het kan toch niet dat die vlag in Meppel komt te hangen? Of dat die niet meer wordt gehesen. Dat is hetzelfde als de versierde optocht in Kampen afschaffen. Moet je kijken wat er dan gebeurt... Dan breekt er opstand uit. Ik vind: die vlag hoort echt bij Emmeloord.''

Volledig scherm
Ad Plaizier © Eigen foto

Flevoland