Volledig scherm
De provincie kondigt maatregelen aan met een boze brief op een bootje. © [FOTOBRON]foto’s Dik van Herwaarden

Discussie over bootjes duurt voort

NOORDOOSTPOLDER - Het protest tegen het provinciale bootjesbeleid in de Noordoostpolder houdt aan. En gedeputeerde Jaap Lodders geeft nauwelijks een duimbreed toe.

"Het was een enorme domper dat we onze bootjes uit de vaart moesten halen. Dit beleid raakt kant noch wal'', betoogde Maarten Post donderdagavond tegenover de provinciale politiek. Post is bewoner van de Sterrenbuurt in Emmeloord, waar meerdere bewoners hun bootje aan een steiger achter hun woning in de Urkervaart hadden liggen. Het mag niet meer. Het zou de veiligheid van de scheepvaart en het onderhoud van de oevers dwarsbomen, terwijl in het verleden er niemand last van had.

Neem de vroegere loswal in Tollebeek. Opgeknapt met Europees geld, met veel zelfwerkzaamheid van Tollebekers en geopend door de Commissaris van de (toen nog) Koningin. Zelfs de roeisloep van Tollebeek mag er niet meer aanleggen. "En wat is het probleem? Wij hebben het niet gevonden'', zei Tiendorpenoverleg-voorzitter Jaap Naaktgeboren. "Al die bootjes aan de kade, die fleuren de leefbaarheid op.'' Volgens Naaktgeboren is er "niet nagedacht'' over de gevolgen van het afmeerverbod. Hij maakt zich sterk voor een vergunningenstelsel dat afmeren van april tot oktober wel mogelijk maakt.

Gedeputeerde Jaap Lodders wil best in gesprek met de dorpsverenigingen en gemeente over de mogelijkheden van kleine insteekhaventjes en passantensteigers. Maar maatwerk of een vergunningenstelsel voor mensen met een bootje bij hun huis, is in zijn ogen te link. "Met iedere bewoner met een bootje apart afspraken maken? Dan gaan we nat voor de rechter'', aldus Lodders. De discussie in de provinciale politiek gaat verder. Vijftig plus kondigde aan met een motie te komen om Lodders op andere gedachten te brengen.

Volledig scherm

Flevoland