Jan Westmaas is voor onbepaalde tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder.
Volledig scherm
Jan Westmaas is voor onbepaalde tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. © Provincie Flevoland

Dit is de nieuwe (tijdelijke) burgemeester van Noordoostpolder

updateJan Westmaas wordt waarnemend burgemeester van Noordoostpolder. Dat maakte commissaris van de Koning Leen Verbeek vanavond bekend na een overleg met alle fractievoorzitters van de gemeenteraad op het provinciehuis in Lelystad.

De 65-jarige Westmaas, lid van het CDA, is een ervaren bestuurder. Hij was van 2005 tot 2016 al burgemeester van de gemeente Meppel, waar hij ook nog steeds woont, en daarvoor wethouder in Dronten. Westmaas was eerder werkzaam als advocaat in Lelystad en Dronten en is nu jurist bij advocatenkantoor Helmantel & Bügel in Dronten. 

In Meppel en Flevoland vervult hij diverse meerdere bestuurs- en toezichthoudende functies. Zo is hij bijvoorbeeld voorzitter van de raad van toezicht van Omroep Flevoland en lid van de commissie financiën van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Commissaris van de Koning Leen Verbeek neemt de eed af van Jan Westmaas als waarnemend burgemeester van Noordoostpolder.
Volledig scherm
Commissaris van de Koning Leen Verbeek neemt de eed af van Jan Westmaas als waarnemend burgemeester van Noordoostpolder. © Provincie Flevoland

Onderzoeken èn verbeteren

Westmaas krijgt de opdracht mee om na het plotselinge vertrek van Harald Bouman de verhoudingen in de gemeente Noordoostpolder te normaliseren. Hij moet (laten) verkennen hoe de raad, het college van B en W en de ambtelijke organisatie met elkaar omgaan en hun rol en verantwoordelijkheden invullen. Ook moet hij er op toezien dat procedures en bestuurlijke processen ‘helder en eenduidig’ worden toegepast. 

De uitkomsten moet hij rapporteren aan de commissaris van de Koning. Verder moet hij voorstellen voor eventueel noodzakelijke verbeteringen (laten) uitwerken en ook een actieve rol vervullen in het uitvoeren daarvan. De verkenning wordt besproken met het college van burgemeester en wethouders en met de gemeenteraad. 

Snelle aanpak

Meteen aan het begin van het overleg in het provinciehuis presenteerde commissaris Verbeek vanavond de waarnemer, vertelt Verbeeks woordvoerder Patriek Hofstra. Daarbij is ook meteen duidelijk gemaakt dat er wat de commissaris betreft direct een onderzoek naar de bestuurlijke praktijken moet komen, uit te voeren door Westmaas. 

,,De commissaris is daarom ook druk geweest om snel een waarnemer te kunnen benoemen. Er is vandaag niet eerst een gesprek met de fractievoorzitters geweest, de waarnemer neemt dat straks mee in zijn verkenning’’, aldus Hofstra, die meldt dat de fractieleiders waarnemer Westmaas een warm welkom hebben bereid.  

Onbepaalde tijd

Jan Westmaas is voor onbepaalde tijd benoemd als waarnemer. In de loop van 2021 moet er een nieuwe burgemeester worden benoemd door de Koning, zo is de bedoeling.

Jan Westmaas, in zijn periode als burgemeester van Meppel. Hij was daar een grote aanjager van het gemeenschappelijke havenbedrijf ‘Port of Zwolle’, waarin Kampen, Meppel en Zwolle samenwerken.
Volledig scherm
Jan Westmaas, in zijn periode als burgemeester van Meppel. Hij was daar een grote aanjager van het gemeenschappelijke havenbedrijf ‘Port of Zwolle’, waarin Kampen, Meppel en Zwolle samenwerken. © Eric Taal

Flevoland