Volledig scherm
Imker Geert Kotterink bekijkt de schade aan zijn bijenstal. foto Inge Blankvoort

Doodse stilte in vernielde bijenstal

DRONTEN - De afrastering is kapot, een ruit is ingeslagen, kastjes zijn vernield. Een bijenkast mist een deksel en is leeg. Geert Kotterink legt zijn oor te luister bij een andere kast. Doodse stilte overheerst.

Imker Geert Kotterink kijkt bedrukt naar de ravage in zijn Drontense bijenstal waar hij vijf volkeren hield. "Waarom doen ze dit toch? Wat is de lol hiervan?"

Zo'n vijftien jaar heeft Kotterink een bijenstal op een stukje grond parallel aan de Biddingringweg, samen met twee andere imkers. Sinds 1 november vorig jaar is hij er niet meer geweest. De bijen zitten in de winterperiode dicht opeen om de voedselvoorraad en houden elkaar warm. Het is dan zaak ze niet te storen, zegt Kotterink. Zolang de temperatuur onder de tien graden is, zijn de bijen in rust verzonken. Die rust is inmiddels verstoord. Vandalen hebben flink huis gehouden in de bijenstal van Kotterink.Wanneer dat is gebeurd, weet hij niet. Een collega-imker alarmeerde hem zaterdag. "Ik ben er meteen naar toe gegaan en zag dat de stal was vernield, dat mensen met een stok op de bijenkasten hadden geslagen, en de deksels lagen er af." Zijn zeis lag bij de buurman, die van de buurman bij hem. "Ze zijn er nog druk mee geweest ook."

Kotterink vermoedt dat geen bij meer leeft. Zeker weten doet hij dat niet. "Als ik nu in de kasten kijk, stoor ik ze, als ze nog leven." Hij luistert nog maar eens. Stilte. "Ik had gezoem moeten horen, of gebrom. Ik hoor niets."

Hij hoopt dat de gestoorde bijen de daders hebben gestoken. "Ik vraag me af of ze daar de kracht voor hadden. Het was de afgelopen tijd koud, daar kunnen bijen niet tegen. Ze moeten elkaar nu warm houden."

De stal van Kotterink was al voor de vierde keer het doelwit van vandalen. Hij zou graag opnieuw willen beginnen, maar wel ergens anders. Want in de huidige locatie heeft hij geen enkel vertrouwen meer. "Ik ben bang dat mijn hobby weer wordt vernield." Kotterink heeft zijn hoop gevestigd op de gemeente waarvan hij nu grond huurt voor zijn bijenstal. "Dan moeten ze er ook een goed hek omheen zetten." Hij kan zich niet voorstellen dat de gemeente hem in de steek laat. "Straks heeft Dronten geen imkers meer."

Elke zomer bracht Kotterink zijn bijen naar een appelboomgaard in Dronten, reisde hij naar de Drentse heide en verkocht hij honing tijdens een jaarmarkt op Ameland. Allemaal verleden tijd. " Waarom beseffen vandalen niet wat ze aanrichten?" Kotterink heeft aangifte gedaan bij de politie. Volgens zijn gevoel heeft de vernieling geen prioriteit. Hij zoekt daarom zelf getuigen, om de schade te verhalen en om te weten wie zijn stal heeft geruïneerd. Getuigen kunnen zich melden via 0321-312006.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
    PREMIUM
    video

    Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

    Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Flevoland