Bestuursleden van de Drentse Vereniging ‘t Nije Landschap met de vlag van Drenthe: van links naar rechts Gerrit Bunk, Hillie Wiffers, Lammie de Graaf, Hennie Timmerman en Henk Suelmann.
Volledig scherm
PREMIUM
Bestuursleden van de Drentse Vereniging ‘t Nije Landschap met de vlag van Drenthe: van links naar rechts Gerrit Bunk, Hillie Wiffers, Lammie de Graaf, Hennie Timmerman en Henk Suelmann. © Foto Freddy Schinkel

Drentse Vereniging in Flevoland bestaat 60 jaar: ‘Maar 100 halen we niet’

Zestig jaar geleden is Drentse Vereniging ‘t Nije Landschap in Emmeloord opgericht door polderpioniers. ,,De jeugd heeft niets meer met Drenthe en daardoor verdwijnen we op ten duur wel. Het 100-jarige jubileum gaan we denk ik niet meer vieren”, zegt bestuurslid Gerrit Bunk.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Drenten die in armoede leefden in de hoop op een betere toekomst naar Flevoland toe. ,,Bijna elke provincie had hier een eigen vereniging. Dat is nu anders”, weet Bunk (75), bestuurslid en lid van de jubileumcommissie. ,,Ik ben nu ruim tien jaar lid. In 1957 ben ik in de polder komen wonen, eerst woonde ik in Gorinchem. In Flevoland heb ik een meisje uit Drenthe leren kennen en met haar ben ik getrouwd.”

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland