Volledig scherm
Boswachter Harco Bergman. © Harco Bergman

Drugsdump in Kuinderbos bij Bant: ‘Het is elke week raak’

Drugsdumpingen in het Kuinderbos in de Noordoostpolder. Helaas is het elke week raak, zegt boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer. Vanochtend vond hij vier ventilatoren van een hennepkwekerij in ‘zijn’ bos.

,,De opbrengst vanochtend was vier ventilatoren van een hennepkwekerij en een paar kuub potgrond. Zo ben ik bijna elke week met iemand anders zijn hobby bezig’’, verzucht de boswachter. 

Volgens Bergman gaat het om afval gerelateerd aan drugsproductie.  ,,Je kunt zien dat er hennepplantjes op geteeld zijn.’’

 Zondagavond kreeg hij nog een melding van een bezoeker die zo’n vijftien lege jerrycans had gevonden. ,,Gelukkig bleken ze leeg te zijn. De milieuschade valt daardoor mee. Nu hebben we alleen maar financiële schade door de opruimkosten.’’ 

Volgens de boswachter is het schering en inslag. ,,Vaak vinden we potgrond of van die grote stalen filters, waar de lucht mee gefilterd wordt voordat het naar buiten gaat.’’

Surveilleren

Een oplossing voor het probleem heeft de boswachter nog niet. ,,De politie en Staatsbosbeheer rijden regelmatig surveillancediensten , maar de pakkans is minimaal. Het bos is 1.200 bunder. De kans dat ik iemand pak is daarom een toevalstreffer.’’ Een bunder is 10.000 vierkante meter. 

Wijkagent Michel Weessies ergert zich aan de drugsdumpingen in het Kuinderbos. ‘Helaas vond iemand het weer eens nodig vaatjes te dumpen in het Kuinderbos. Ze waren gelukkig leeg. Staatsbosbeheer zit met de opruimkosten. Samen met Boswachter Harco op onderzoek. Er is een witte bestelbus gezien. Weet u meer? 0900-8844 of anoniem 0800-7000', laat hij weten op Twitter. 

De opruimkosten die het afgelopen jaar zijn gemaakt in het Kuinderbos, schat Harco Bergman op zo’n duizend euro.

Volledig scherm
Harco Bergman van Staatsbosbeheer vond vier ventilatoren uit een hennepkwekerij. © Harco Bergman
  1. Mysterie in de polder ‘schaadt de democratie’: waarom geeft opgestapte burgemeester geen openheid?
    PREMIUM
    video

    Mysterie in de polder ‘schaadt de democratie’: waarom geeft opgestapte burgemees­ter geen openheid?

    Een burgemeester die binnen een jaar opstapt maar geen volledige openheid van zaken geeft: het mysterie in de polder blijft voorlopig een mysterie. Waarom geeft de spoorslags vertrokken burgemeester Harald Bouman geen openheid van zaken? Deze gang van zaken ‘schaadt het opereren van de overheid en uiteindelijk de democratie’. Maandagavond dreigt een besloten raadsvergadering over de kwestie.

Flevoland