Volledig scherm
© Thinkstock

Espel blij met scherpere regels voor huisvesten seizoensarbeiders

Een stap in de goede richting. Dat vinden Dorpsbelangen Espel en CDA-fractievoorzitter Johan Goos de verscherpte regels voor huisvesting van arbeidsmigranten in de dorpen van Noordoostpolder.

,,We zijn er blij mee", zegt Roy Metsemaker, voorzitter van Dorpsbelangen Espel. ,,Hopelijk draagt het bij aan de rust in het dorp.” Het polderdorp luidde twee maanden geleden de noodklok. De inwoners voelen zich overlopen door een groeiende stroom arbeidsmigranten uit onder meer Polen en Roemenië. 

Leefbaarheid

Met scherpere regels wil de gemeente de leefbaarheid in de dorpen verbeteren. Zo mogen niet langer zes maar vier migranten in een woning verblijven en mag er binnen een straal van 40 meter geen andere vergunde migrantenwoning zijn. Een derde maatregel is dat maximaal 3 procent van het aantal inwoners arbeidsmigrant mag zijn; dat was 5 procent.

Daar staat tegenover dat het eenvoudiger wordt om grotere groepen migranten te huisvesten in het buitengebied. Zo mogen agrariërs maximaal twaalf seizoensarbeiders die bij hen werken maximaal 12 weken lang een onderkomen bieden in een unit of (sta)caravan. Vooral van deze maatregel verwacht CDA’er Goos veel. Hij bracht de Espeler situatie namens de gehele gemeenteraad onder de aandacht van wethouder Wiemer Haagsma.

Integratie

,,Het gaat om het welzijn in de dorpen. Als door de maatregelen de overlast vermindert, zijn we op de goede weg", vindt Goos. ,,Het is een goede stap om seizoensarbeiders die kort in de polder werken te huisvesten in het buitengebied en migranten die langer blijven in de kernen. Dat bevordert de integratie.”

De verscherpte maatregelen zijn overigens geen direct gevolg van de noodkreet uit Espel. De gemeente is al een jaar bezig met het aanpassen van de regels uit 2012.

Flevoland