Volledig scherm
Aardbeien. © ANP

Flevolands bedrijf hoeft miljoenen aardbeienplanten niet aan Britten te leveren

Een fikse tegenvaller voor liefhebbers van aardbeien in Engeland. Het bedrijf Flevoplant uit Ens hoeft geen 2,7 miljoen aardbeienplanten te leveren aan het Britse S&A Produce. De Britse eis in een kort geding is vandaag door de rechtbank in Lelystad afgewezen.

Dat bleek uit de korte uitspraak van vandaag. De planten zouden door S&A worden opgekweekt tot volwassen planten en daarmee goed zijn voor ruim 4 miljoen kilo aardbeien. De vruchtjes zouden onder meer in de schappen van grote supermarkten als Tesco en het historische Marks & Spencers terecht moeten komen.

De Britten stelden een contract te hebben met Flevoplant waarin de levering is afgesproken. Flevoplant stelt dat er een order is geplaatst maar dat over de betalingsvoorwaarden nog onderhandeld wordt. 

De Britse partij betaalde voorheen vooraf 25 procent van de koopsom, de rest na levering van de plantjes. Het bedrijf uit de polder wil dat de Britten nu vooraf al 80 procent van de koopsom voldoen. Pas als S&A deze voorwaarden accepteert, gaat Flevoplant tot levering over. S&A wilde via het kort geding afdwingen dat zonder de nieuwe voorwaarden de 2,7 miljoen planten naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

Haast

Er was haast bij: deze maand worden de moederplanten van Flevoplant gestekt. Die worden dan in Nederland opgekweekt tot ze groot genoeg zijn en Het Kanaal over gaan. Dan worden ze door S&A tot volwassen planten opgekweekt. De naar schatting ruim 4 miljoen kilo aardbeien die van die planten komen gaan onder meer naar grote supermarkten als Tesco. Er zijn al afspraken gemaakt door S&A voor de levering van aardbeien in 2019.

Volgens advocaat Alex Lever, die afgelopen woensdag Flevoplant bijstond, is de situatie ongewijzigd gebleven. Ze is zoals ze was voor het kort geding. Of de stekjes nu naar andere afnemers gaan, weet hij niet. ,,De vraag is nu wat S&A wil.'' Flevoplant is op de hoogte van de uitspraak. Lever: ,,Het is geen leuke situatie maar het kort geding heeft niets uitgehaald.'' De wederpartij komt mogelijk later met een reactie. 

Flevoland