Volledig scherm
PREMIUM
Twee jaar geleden liet het koninklijk paar zich bijpraten in de Visserijschool op Urk. Nu wil Friese Poort er een landelijk kenniscentrum van maken. © Foto Freddy Schinkel

Friese Poort wil miljoen euro steken in ‘visserijschool’ op Urk

ROC Friese Poort is bereid maximaal een miljoen euro te steken in de verdere ontwikkeling van de ‘visserijschool’ op Urk tot een landelijk nautisch kenniscentrum. Dat zou onder meer een practoraat moeten krijgen dat zich gaat toeleggen op het ontwikkelen van alternatieven voor de nu door Europa definitief verboden pulsvisserij. Daarvoor moet het intensief gaan samenwerken met wetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Een van die alternatieven is vissen met luchtdruk in plaats van stroomstootjes zoals dat bij pulsvissen gebeurt.  „Urk heeft nu de enige visserijopleiding van het land. Onze ambitie is om die een veel grotere reikwijdte te laten hebben. Wij willen dat Urk de plek wordt waar je heen gaat voor nautisch onderwijs”, zegt bestuursvoorzitter Remco Meijering van Friese Poort.

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland