Volledig scherm
Luttelgeest - Fruittelers in het hele land zitten deze dagen in spanning. De boeren proberen de bloesem van hun gewassen te beschermen, want als de knoppen kapotvriezen, loopt de schade al snel in de tienduizenden euro's. © GinoPress B.V.

Fruitteler uit Luttelgeest vroeg uit de veren om gewassen te beschermen

Een vroege ochtend voor Bert Verhage van Verhage Fruit in Luttelgeest. Het vroor vannacht, dus tijd voor de fruitteler om actie te ondernemen. 

Net voor zonsopgang donderdagochtend stond hij zijn gewassen te beschermen tegen de vorst met vuurpotten in de boomgaard. Ook het beregenen van de gewassen hoort erbij. 

Spanning

Fruittelers in Flevoland zitten de komende dagen in spanning. Er is namelijk nachtvorst voorspeld en dat zou schade kunnen opleveren aan hun gewassen. Hoewel het voor veel telers een jaarlijks terugkerende routine is, is er van een fijne nachtrust niet bepaald sprake. De boeren proberen de bloesem van hun gewassen te beschermen, want als de knoppen kapotvriezen, loopt de schade al snel in de tienduizenden euro’s. 

Volledig scherm
Luttelgeest - Het bedrijf van Bert Verhage telt onder andere appels, peren, pruimen en kersen, in totaal 23 hectare aan fruit. Het is altijd een behoorlijke klus om alle gewassen te beschermen tegen de vorst. Zo doet Verhage dat met vuurpotten in de boomgaard en het beregenen van de gewassen. © GinoPress B.V.

Vroeg uit bed

Het bedrijf van Verhage teelt onder meer appels, peren, pruimen en kersen, in totaal 23 hectare aan fruit. Het is altijd een behoorlijke klus om alle gewassen te beschermen tegen de vorst. Verhage:,,Twee jaar geleden was er sprake van strenge vorst, toen kon je zelfs de bomen in het ijs zien staan. Dit jaar is dat niet zo, maar nemen we wel onze maatregelen om de gewassen te beschermen. De kans is groot dat we nog tot en met het weekend vroeg uit bed moeten. We houden de weerberichten en ons meetstation goed in de gaten.’’

Flevoland