Volledig scherm
Een vrouw met een lachgasballon aan haar mond. © ANP

Gebruik lachgas in openbare ruimte en horeca verboden in Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder gaat de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in openbare ruimte, horeca en tijdens evenementen. Het verbieden van recreatief gebruik van lachgas is nog niet mogelijk.

De regering werkt momenteel aan landelijke regelgeving rondom lachgas. Het is onduidelijk wanneer er regels komen en ingaan. Als er geen landelijk verbod komt, wil de gemeente Noordoostpolder zelf het recreatief gebruik van lachgas op bepaalde plaatsen verbieden. Zo neemt de gemeente voor evenementen een verkoop- en gebruiksverbod op in vergunningsvoorschriften.

Vrij te gebruiken

Op dit moment is lachgas in Nederland vrij te gebruiken. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft aangegeven dat hij lachgas onder de Opiumwet wil laten vallen. Wanneer dit landelijk beleid wordt, stemt de gemeente het lokale beleid daarop af. De meerderheid van de gemeenteraad had vorig jaar via een motie aan het college van B&W gevraagd maatregelen tegen het gebruik van lachgas te nemen.

Nadelige gevolgen voor de volksgezondheid, vervuiling en overlast zijn volgens de gemeente de belangrijkste argumenten om iets tegen lachgas te willen doen. Lachgas wordt vooral gebruikt bij jongeren en over de risico’s van gebruik is bij deze groep niet veel  bekend.

Flevoland