Interim-burgemeester Jan Westmaas van de gemeente Noordoostpolder.
Volledig scherm
Interim-burgemeester Jan Westmaas van de gemeente Noordoostpolder. © Foto Freddy Schinkel

Gemeente Noordoostpolder ziet geen grote groepen meer op straat

De politie kreeg vorige week overlastmeldingen van grote groepen jongeren in het centrum van Emmeloord die niets doen met het advies om afstand te houden vanwege het coronavirus. Personen zouden daarvoor nu forse boetes voor kunnen krijgen na maatregelen van de landelijke overheid. Het aantal overtredingen valt volgens de gemeente Noordoostpolder echter mee.

,,Politie en handhavers monitoren voortdurend of er geen gekke situaties zijn en grote groepen mensen bij elkaar staan”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder. ,,Afgelopen weekend zijn er geen grote groepen bij elkaar gezien. Beelden van veel mensen bij elkaar, zoals in de rest van het land is gebeurd, zagen we de afgelopen dagen niet.”

Sportvelden

,,Als grote groepen worden gezien dan worden mensen aangesproken en als dit niet helpt wordt gehandhaafd”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Op sportvelden is wel veel jeugd aan het voetballen. Dat heeft onze aandacht en sportverenigingen proberen dit te voorkomen.”

Sander te Vaarwerk, wijkagent in Emmeloord, riep na een overlastmelding van vorige week in het centrum van Emmeloord van een groep met dertig personen, inwoners op om voldoende afstand te houden. ‘Volgens de experts is dit heel belangrijk, dus laten we dat nou maar ‘gewoon doen’. Dus tussen jou en de ander in ieder geval 1.5 meter. Voor degene die een ezelsbruggetje kunnen gebruiken....Het is ongeveer de lengte van een fiets.’

Noordoostpolder-burgemeester Jan Westmaas en jeugdburgemeester Nynke Feenstra hebben de bevolking in een speciale video toegesproken. ,,Ik merk dat u zich positief inspant om de maatregelen na te leven”, zei Westmaas. ,,Met de hulp en inzet van alle inwoners zullen we deze moeilijke en soms onbegrijpelijke tijd doorkomen.”

Flevoland