Het gemeentehuis van Noordoostpolder in Emmeloord.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Noordoostpolder in Emmeloord. © Google Streetview

Gemeente schiet ondernemers in Noordoostpolder te hulp: voorlopig geen lokale belastingen

Ondernemers in de Noordoostpolder mogen hun lokale belastingen later betalen. Het is een van de maatregelen die de gemeente neemt om inwoners, verenigingen en lokale ondernemers te helpen die het door de coronacrisis lastig hebben.

‘Dat diverse ondernemers zijn en zullen worden geraakt door de effecten van het coronavirus, is plaatselijk, landelijk en mondiaal een bekend gegeven’, stelt de gemeente. Tot een aanslagbedrag van 20.000 euro ziet de gemeente tot en met 1 september daarom af van invorderingsmaatregelen van gemeentelijke belastingen.

Betalingsregeling

Het gaat om belastingen zoals de rioolheffing, toeristenbelasting, afvalstoffenheffing en de precariobelasting voor het gebruik van gemeentelijke grond voor horecaondernemers. Ondernemers die meer dan 20.000 euro aan gemeentelijke belastingen moeten betalen krijgen de mogelijkheid voor een betalingsregeling. 

Het niet doorberekenen van huur voor sportaccommodaties en het doorbetalen van zorgaanbieders zijn enkele andere steunmaatregelen van de gemeente. De landelijke overheid heeft eerder ook al maatregelen genomen. Zo kunnen bedrijven looncompensatie krijgen.

Reageren

Het college van B&W denkt aan nog meer maatregelen om nadelige effecten van het coronavirus voor ondernemers te verzachten. ‘De komende tijd blijft het college alert op situaties waarin hulp wordt gevraagd en het college zal daarop snel en passend reageren.’

De gemeente Lelystad heeft eerder al maatregelen genomen om gemeentelijke belastingschulden bij ondernemers te voorkomen. De betaaldatum waarop belasting moet zijn voldaan binnen die gemeente verschuift naar 30 juni.

Flevoland