Golfbak laat het water weer klotsen in het Waterloopbos
videoMeer dan dertig jaar stond het model te verroesten in het Waterloopbos, maar nu werkt de imposante Golfbak weer. ,,Prachtig’’, vindt Lou Verhage (73) uit Emmeloord die er destijds proeven mee deed.
Delen per e-mail
Een druk op de knop en twee van de zeven machines komen tot leven. De schotten schuiven heen en weer produceren golven. Seconden later klotst het water tegen de betonnen randen van de Golfbak. Verhage staat er maandagmorgen met glimmende ogen naar te kijken. ,,Het is mooi opgekalefaterd‘’, zegt hij. ,,In de originele kleuren, prachtig. Ik mis de overkapping nog. En vroeger stond er een meetcabine naast. Maar goed, je kunt niet alles hebben’’.
(Verhaal gaat verder onder de foto)
De Emmeloorder voerde in de jaren 70 proeven uit in de Golfbak in het toenmalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. ,,We testten bijvoorbeeld de invloed van golven op dijken en op een grindstrand.’’ De Golfbak legde hiermee een basis voor de Deltawerken en andere waterstaatkundige projecten, aldus Verhage, tegenwoordig gids in het bos. Zo werd de reis van het reusachtige Andoc-boorplatform, in 1976 van Rotterdam naar een Noors eiland versleept, ook op deze plek voorbereid.
Overwoekerd
De afgelopen jaren is menig overwoekerd model weer toonbaar gemaakt in het Waterloopbos, maar de Golfbak is het eerste dat daadwerkelijk weer werkt. ,,We willen het bijzondere verhaal van deze plek vertellen en daar helpt dit prachtig bij’’, zegt boswachter Norbert Kwint van Natuurmonumenten, beheerder van het bos. De Golfbak zal op hoogtijdagen, zoals Open Monumentendag, weer even draaien. ,,Nu gebeurt dat nog nog met een generator, misschien komt er permanente stroom.’’ Van de zeven golfmachines die een front vormen, werken er vijf niet. Een volledige restauratie werd te duur, aldus Kwint.
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Het blijft hier niet bij. In totaal worden negen modellen weer in oude luister hersteld. ,,Wat het volgende wordt? Dat weten we nog niet. Ik hoop de havendammen van IJmuiden’’, zegt Kwint. Dit alles is onderdeel van de ‘ontwikkelagenda Waardevol Waterloopbos’, een plan om dit Rijksmonument toegankelijker te maken en meer bezoekers te trekken. Het Rijk legde eerder dit jaar al een half miljoen op tafel, de provincie betaalt een onderzoek naar de uitwerking van de plannen, zegt Kwint.
Gedeputeerde Michiel Rijsberman en Arjan de Zeeuw, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) mogen de Golfbak maandag officieel aanslingeren. ,,Dit is de ultieme plek om het verhaal van Flevoland te vertellen’’, zegt eerstgenoemde over het Waterloopbos.
In het Waterloopkundig Laboratorium werd van 1951 tot 1996 met schaalmodellen van havens, rivieren en kusten onderzoek gedaan naar de loop van het water. In 2002 kwam het gebied in handen van Natuurmonumenten en kreeg de natuur de ruimte. ,,Wat wij deden, was nog nooit eerder gedaan. Bijzonder voor Nederland en vooruit, de hele wereld. Er ging soms iets finaal mis hoor, maar dat maakte niet veel uit. We mochten op onze bek gaan‘’, zei oud-medewerker Abe Hoekstra (die een website over het Waterloosbos runt) eerder tegen deze krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stuur ons je mooiste foto's van tulpen in Flevoland!
-
Oud-laborant vertelt over waterwerken in Waterloopbos in Marknesse
MARKNESSE - Een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium vertelt zondag 4 en 18 september over de waterwerken in het Waterloopbos in Marknesse. -
PREMIUMvideo
Imposante Deltagoot in Waterloopbos is nu een kunstwerk
Ooit bulderde het water door de Deltagoot in het Waterloopbos bij Marknesse. Nu is het een kunstwerk. Een imposant betonnen eerbetoon aan de onderzoeken die in dit bos zijn uitgevoerd. -
PREMIUM
Apenheul, Dolfinarium en Orchideeën Hoeve vragen geld uit coronafonds: ‘Dit is een reddingsboei’
Minister Schouten heeft 39 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dierentuinen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronapandemie. En dat is goed nieuws voor de Orchideeën Hoeve, Dolfinarium en Apenheul. Allemaal zijn ze druk met de aanvraag in de weer. -
Half miljoen monumentengeld voor Waterloopbos in Marknesse
Het Waterloopbos in Marknesse krijgt een half miljoen euro van minister Van Engelshoven van Cultuur. Met dat geld dient het natuurgebied vol met waterloopkundige modellen de toegankelijkheid te verbeteren, meer bezoekers te trekken en duurzamer te werken.
-
KAART | Aantal besmettingen stijgt, maar in één gemeente zijn de coronaproblemen echt hardnekkig
In totaal 319 mensen zijn het afgelopen etmaal positief getest op het coronavirus in de drie veiligheidsregio’s Flevoland, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland. Dat zijn er 24 meer dan een dag eerder. De gemeente Zwartewaterland is wederom de negatieve uitschieter op de kaart. -
Anderhalf miljoen euro van provincie voor aantrekkelijker Waterloopbos
De provincie Flevoland stelt extra beschikbaar voor een aantrekkelijker Waterloopbos. Hierbij gaat het om maximaal anderhalf miljoen euro. -
PREMIUM
ROC Friese Poort en Friesland College bekijken mogelijkheid fusie: ‘Ook goed voor Flevoland’
Het Friesland College en ROC Friese Poort bekijken de mogelijkheid om vergaand te samenwerken. Zelfs een fusie van de mbo-scholen is een optie. ,,Ook Flevoland kan hiervan profiteren”, zegt Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur van ROC Friese Poort.