Volledig scherm
Thom de Ruiter van 'Emmeloord Opgewekt' bij de gaswinningsinstallatie bij de voormalige stortplaats (nu golfbaan) aan het Friese Pad bij Emmeloord. © Foto Freddy Schinkel

Groene stroom uit eigen vuilnisbelt voor 300 huishoudens Emmeloord

Pakweg 300 huishoudens in Emmeloord kunnen groene stroom afnemen die afkomstig is uit de 'eigen' vuilnisbelt aan het Friese Pad. 

Met een dikke twee miljoen kubieke meter aan afval is dit een enorme bron van energie, weet energiecoöperatie Emmeloord Opgewekt.  Voorzitter Thom de Ruiter verwacht uit de voormalige vuilstortplaats die tegenwoordig is ingericht als golfbaan voldoende energie te kunnen opwekken voor 300 huishoudens. Groene stroom uit eigen regio dus. ,,Misschien zelfs wel uit eigen afval."

Financieel aantrekkelijk

Voor De Ruiter is het een gemakkelijke optelsom. Niet alleen biedt Emmeloord Opgewekt samen met Greenchoice en Energie Pioniers Noordoostpolder de mogelijkheid om groene stroom van dichtbij af te nemen, het is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Dit is namelijk het eerste biogasproject van Nederland waarbij deelnemers gebruik kunnen maken van de zogenaamde postcoderoosregeling. Dat komt er simpel gezegd op neer dat leden van de coöperatie belastingvoordeel genieten. ,,Voor een huishouden dat gemiddeld 3500 kWh per jaar gebruikt, kan dat oplopen tot 150 euro voordeel per jaar. Ieder jaar weer." Volgens De Ruiter is het 'uniek in Nederland' dat de postcoderoosregeling op deze schaal (ruim 1.200.000 kWh per jaar) en gebruikmakend van stortgas wordt toegepast. 

Ongemerkt

In het verleden werd al eerder stroom opgewekt uit de 17 meter hoge vuilnisbelt, maar toen werd het bijna ongemerkt geleverd op het elektriciteitsnet. Nu komt het beschikbaar voor omwonenden. De Ruiter: ,,In de stortplaats is heel veel organisch afval gestort, zoals hout, plantenresten en afgekeurde aardappelen. Dat vergist heel langzaam in de loop der jaren, waarbij methaangas vrij komt. Normaal gesproken wordt dit giftige broeikasgas afgebrand, om te voorkomen dat het in het milieu terechtkomt. Wij zuigen het nu via leidingen uit de vuilstortplaats, waarna het stortgas wordt getransporteerd naar een gasmotor met generator die de duurzame stroom opwekt. Dit gaat dag en nacht door."

Inschrijving

De inschrijving voor dit project is inmiddels geopend, maar vanaf volgende week gaan zowel de coöperatie als Greenchoice echt de boer op om leden te werven. Maandag wordt bij de productie-installatie bij de  voormalige vuilstortplaats het officiële startsein gegeven voor Emmeloord Opgewekt.   

Flevoland