Grote brand verwoest woning in winkelstraat Emmeloord

videoEen felle uitslaande brand heeft afgelopen nacht een bovenwoning verwoest in een winkelstraat in Emmeloord. Aan de Lange Nering kwamen de vlammen metershoog uit het pand en moesten meerdere woningen worden ontruimd.

De brand werd even na 01.30 uur ontdekt op de zolder van een van de bovenwoningen. In eerste instantie was vanaf de buitenkant enkel rook te zien, maar niet veel later kwamen de vlammen door het dak heen.

Wekker

De politie begon bij aankomst direct met het ontruimen van de omliggende woningen en gebruikte de sirene van de politiewagen als wekker. Volgens de brandweer werden ongeveer tien bewoners geëvacueerd en raakte niemand gewond.

De brandweer schaalde na de eerste melding vrij snel op naar het sein 'zeer grote brand'. Brandweerlieden uit Emmeloord, Marknesse, Nagele, Ens, Urk, Kuinre en de hoogwerker uit Lelystad werden ingeschakeld om de brand te bestrijden. Na ongeveer een uur blussen was het vuur onder controle.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De felle brand woedde in een bovenwoning aan de Lange Nering in Emmeloord. © GinoPress

Winkels

De woning waar de brand woedde is volgens de brandweer compleet verwoest. De woningen daarnaast zijn vanwege rook- en waterschade tijdelijk onbewoonbaar verklaard. De drie winkels onder de woningen - Holland & Barrett, LinGerie en BoekenVoordeel - hebben aanzienlijke waterschade opgelopen.

Hoe de brand kon ontstaan is nog onbekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 1. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland