Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Grote meerderheid gemeenteraad roept Noordoostpolder op dementievriendelijk te worden

Een grote meerderheid van de gemeenteraad in Noordoostpolder roept het college van B&W op deel te nemen aan de landelijke campagne om een dementievriendelijke gemeente te worden. De partijen willen zo de kennis over dementerenden in de gemeente vergroten en ze daarmee langer in de samenleving mee laten doen.

Tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad, die komende maandag op het programma staat, zal een motie van het CDA hierover ter sprake komen. De motie is mede ingediend door coalitiepartijen ChristenUnie-SGP en Politieke Unie en oppositiepartijen ONS Noordoostpolder, PvdA en SP. 

,,Het is belangrijk dat mensen breed in de samenleving kennis hebben over dementie", zegt CDA-raadslid Maayolein Goelema. ,,Het gaat hier bijvoorbeeld om de horeca, middenstand en sportclubs. Mensen met dementie kunnen dan langer bij een verenging gehouden worden, omdat die snappen wat nodig is. Zo kunnen ze langer meedoen in de samenleving. Mantelzorgers, zeker van jong gedementeerden, hebben erg behoefte aan opvang. Laten we gebruikmaken van dat landelijke programma en zo de kennis vergroten.” 

Invulling

Met 22 van de in totaal 29 raadszetels onder de motie, zou je kunnen verwachten dat de oproep het gaat halen. Goelema wil echter nog niet op de zaken vooruitlopen. Op welke manier de gemeente Noordoostpolder de kennis over dementie onder haar inwoners zou moeten gaan vergroten, is nog afwachten. ,,Wij willen als raad aan het programma meedoen, maar het is aan de gemeente hoe zij dat willen invullen.”

Flevoland