Volledig scherm
Het Waterloopbos in Marknesse krijgt een half miljoen steun van het Rijk.

Half miljoen monumentengeld voor Waterloopbos in Marknesse

Het Waterloopbos in Marknesse krijgt een half miljoen euro van minister Van Engelshoven van Cultuur. Met dat geld dient het natuurgebied vol met waterloopkundige modellen de toegankelijkheid te verbeteren, meer bezoekers te trekken en duurzamer te werken. 

Het Waterloopbos, in beheer bij Natuurmonumenten, is een historisch openluchtlaboratorium in het bos. Er zijn sinds de jaren vijftig honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Zo zijn er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos op kleinere schaal te zien.  Het Waterloopbos is vorig jaar net opgeknapt met een nieuw bezoekerscentrum, entree en horecazaak, dankzij bijdragen van de provincie en de gemeente Noordoostpolder.

Routes

Gemarkeerde wandelroutes leiden langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen. De modellen zijn gebouwd door het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig. 

Iconen

Het bos is een van de twaalf cultuurhistorische iconen die nu steun krijgen van de Rijksoverheid. Van Engelshoven verdeelt een pot van 35 miljoen euro. Onder andere Kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch krijgen ook steun. Daarnaast krijgen de verschillende museumhuizen van Hendrick de Keyser samen een half miljoen euro. 

  1. Titelverdediger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding
    PREMIUM

    Titelverde­di­ger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding

    Op de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord is titelhouder en medeorganisator Tjeerd Popkema dit keer ‘slechts’ zesde geworden. De Urker heeft daar alleen vanuit sportief oogpunt wat moeite mee. ,,Ik baal van die ritmestoringen onderweg, maar ik heb wel mijn eigen tijd verbeterd. En voor de status van de Fish Potato is het prachtig dat een snelle atleet als Erik Bolding de winnaar is.’’

Flevoland