Exclusief

Het beste van De Stentor

In DS+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Gert Kerssies (70) uit Coevorden bij het vliegerfestival bij de wijk Emmelhage in Emmeloord © Freddy Schinkel

Heerlijk vliegeren kent geen leeftijd, vraag dat Gert maar

Het zesde Emmelhage vliegerfestival trekt 'kinderen' in alle leeftijden. Mooi om te zien hoe volwassen kerels aan de touwtjes trekken en vol passie hun zelf gemaakte 'luchtzak' showen aan het 'grote publiek'.

,,In mijn jeugd was ik altijd aan het vliegeren", vertelt Gert Kerssies (70) op het festivalterrein zijn levenslange passie voor vliegeren.

De vliegerfanaat uit Coevorden is één van de vijftig enthousiaste landelijke deelnemers aan het vliegerfestival waarvoor nieuwbouwwijk Emmelhage uitloopt. Tussen de veel sportiever ogende delta- en trickvliegers trekt de zelfgemaakte uil van Kerssies verreweg de meeste aandacht van vooral kinderen. Zo sjort de 3-jarige Jort z'n papa aan de hand mee om zo dicht mogelijk bij de enorme zwevende uil te komen. ,,Hij is mooi en groot en hij heeft van die mooie kleuren", zegt de kleine man die bijkans een stijve nek krijgt van het omhoog kijken. ,,Hij wilde persé naar deze vlieger toe, omdat hij op de vogel Kobus uit een tekenfilm lijkt", lacht vader Michel.

Ook de Emmelhage-kinderen Bellanoah van der Wekken en Vienna Simonse hebben vooral aandacht voor 'meneer de uil'. ,,Hij is in 3D, mooi gekleurd en best groot. Bijzonder dat deze vlieger toch zo hoog de lucht in kan", zegt Bellanoah verwonderd. ,,Het lijkt net of die vogel je uit de lucht aankijkt, dat is ook wel knap gedaan", vult Vienna aan. Kerssies benoemt zijn bijzondere vlieger als een echte 'luchtzak'. ,,Deze lijnversiering wordt in de lucht gehouden door een 'lifter' die ik met een lijn vast kan zetten in de grond. Ik heb niet meer de leeftijd om allerlei trucjes uit te halen en achter een vlieger aan te rennen. Veel leuker vind ik het maken van mooie vliegers uit spinakerdoek om die daarna te demonstreren op zo'n festival."

En trots laat de vliegerhobbyist andere creaties zien met onder meer Michael Jackson en Bob Marley die op deze locatie aan de rand van Emmeloord zomaar opnieuw aan de hemel kunnen verschijnen. Het is één van de vele gezichten van dit veelkleurige vliegerfestival dat de polder (ruimte en wind) en nieuwbouwwijk Emmelhage (ruim wonen) op de kaart zet. Gepassioneerde volwassen deelnemers tussen enthousiast rondrennende kinderen met zelfgemaakte vliegers hebben daar geen notie van. Wind vangen en de lucht in met die vlieger, is alle ruimte die ze nodig hebben.

Flevoland